Vegán hét a Pingrumbában 2024. október 21-27. /1024. Budapest Széll Kálmán tér 6./

Kedves Médiaszervező Partnercégünk ismét egyedi érdekességről küldött sajtóértesítést, szeretnénk erre felhívni Minden Vegán Érdeklődő Figyelmét :

Vegán hét a Pingrumbában 2024. október 21-27. /1024. Budapest Széll Kálmán tér 6./„A növényi étrend nem megszorítás, hanem lehetőség:
Tíz évvel ezelőtt még furcsán, kétkedve néztünk a vegán étkezési trendekre, a  teljes egészében növényi alapokra helyezett táplálkozásra. Mára bizonyosságot  nyert, hogy többről van szó, mint egy életmód – a tudatos döntések sora a gasztronómiát is átalakította. A világ vezető éttermei klasszikus degusztációs
ételsoraik mellett vegán menüket is kínálnak, a trend Magyarországra is elért,  ráadásul nem csak a fine dining szegmenst érinti.

Húsmentes csúcséttermek, vegán törekvések:2021 volt az év, amikor Daniel Humm, a három Michelin-csillagos New York-i Eleven Madison Park séf-tulajdonosa legendás éttermét 100%-ban vegán fine dining szentélyként nyitotta újra. A dán Geranium és Rasmus Kofoed 2022-ben váltott teljesen növényi alapú menüre, ugyanebben az évben a The World’s 50 Best a világlegjobb éttermévé választotta őket

. Alain Ducasse, francia séflegenda 2022-ben  vegán burgerezőt adott Párizsnak. Csak néhány érdekes példa arra vonatkozóan,  hogy az elmúlt években milyen átrendeződések történtek az élvonalban. Ha pedig a
világ vezető séfjei, gasztronómusai előbb választják csúcs alapanyagnak a napraforgómagot, mint a langusztát, akkor érdemes nyitottan állni a változás elébe.Mi is felnövünk a feladathoz:
A hazai csúcséttermek zöme vegán menüsort is kínál, ami nagy öröm a növényi étrendet követőknek és a kísérletező kedvűeknek. A trend szerencsére nem marad a  magasgasztronómia szintjén, a nemzetközi ízekkel és komfortételekkel foglalkozó éttermek között is bőven találunk olyat, ahol ugyanolyan kiemelten kezelik a
zöldségeket, hüvelyeseket, gyümölcsöket, mint a hús- és halféléket.
Vegán hét, még több kihívás:
Október 21-27-ig például 100%-ban vegánná válik a Pingrumba, megmutatják a saját elképzeléseiket a témában és maximumon dolgozik majd a kemence és a grill is.
Ezzel a héttel szeretnék felhívni a figyelmet az állati eredetű alapanyagokat mellőző gasztronómiában rejlő kreativitásra, variálhatóságra.
Végh Marcell, a kedvelt budai étterem kreatív séfje komfortosan mozog a vegán  gasztronómiában: “A mindennapokban is úgy épül fel az étlapunk, hogy 80%-ban növényi alapú fogásokat készítünk. A Vegán Héten az alapvetően húsos ételeinket  zöldségekkel helyettesítjük, de ez nem megy soha az ízek kárára. Az is előfordul,
hogy elhagyunk egy állati eredetű hozzávalót, – mint például a mejadránál a   joghurtot -, vagy helyettesítjünk egy növényi alternatívával, – ilyen a méz és az  agave vagy datolya szirup esete. Új ételekkel is készülünk, és persze most is gazdagon használjuk az ambát (bagdadi eredetű mangószósz), a jemeni zhugot és
a levantei zaatar fűszerkeveréket.”

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .