gyalogtúra kategória bejegyzései

Magyar Nemzeti Parkok Hete, Gyereknapi Programok a Bükki Nemzeti Parkban: https://www.bnpi.hu/hu/esemenynaptar

Idén tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Magyar Nemzeti Parkok Hete programsorozatot. Május 21. és 26. között valamennyi nemzeti parkunkban gazdag programkínálat, izgalmas kalandtúrák, családi programok várják a természetbarátokat földön és vízen, ingyenesen vagy kedvezményes áron.

Magyar Nemzeti Parkok Hete, Gyereknapi Programok a Bükki Nemzeti Parkban: https://www.bnpi.hu/hu/esemenynaptar

1. Esztáz-Kői Barlangtúra május 24. 10 óra.
A kicsi, de annál látványosabb cseppkövekben bővelkedő barlang Felsőtárkánytól 3,5 km-re, a Gyetra-völgyben nyílik. A barlangban sem villanyvilágítás, sem betonjárda nincs, egy helyen létra segíti a közlekedést…

2. A Palócok Geoparkjában az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál május 25. 10 óra.
A 20 éves Európai Geoparkok programja. Ipolytarnócon kívül programok Hollókőn és Szentkúton .

3. Őserdő Túra május 25. 9.30-tól.
A résztvevők a látványos túra közben megismerkedhetnek a természetes erdőképpel a fokozottan védett, csak szakvezetővel látogatható Őserdőben, ahol több mint kétszáz éve nem folyik gazdálkodás.
A túra útvonala: Bánya-hegyi elágazó – Három kő – Őserdő – Bánya-hegyi elágazó4. Mátra Kincsei- tematikus túrasorozat a Mátrafüredi Harkály Háztól május 25. 10 óra.

5. Nagycsaládos Gyereknap a Szeleta Park Látogatóközpontban május 25. 10 óra.Program:
https://www.bnpi.hu/hu/program-reszletek/nagycsalados-gyermeknap-a-szeleta-parkban

6. Hangtálas relaxáció a Szent István-barlangban május 25. 10.30 és 14.30 órakor.

7. Gyereknap a Bükki Csillagdában május 26.
https://www.bnpi.hu/hu/program-reszletek/gyermeknap-a-bukki-csillagdaban

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park túrái az Európai Nemzeti Parkok Napján és az Európai Geoparkok Hetében 2024. május 24-25.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park túrái az Európai Nemzeti Parkok Napján és az Európai Geoparkok Hetében 2024. május 24-25.

1. Európai Nemzeti Parkok Napja – Rejtőzködő pataklakók! túra Csopakról május 24. 10 óra.
Találkozó helye: 8229 Csopak, Kossuth u. 16. GPS: 46.97627,17.92853
Kellemes séta, játékos foglalkozás a Pele-körúton!1909. május 24-én alakultak meg az első európai nemzeti parkok Svédországban, mindjárt kilenc. Az EUROPARC Szövetség kezdeményezésére 1999. év óta ennek emlékére minden év május 24-én ünneplik az európai nemzeti parkok napját.
Az ösvény jelképe a kertjeinket és padlásainkat is jól ismerő nagy pele. Interaktív, játékos séta elsősorban a környezetünkben észlelhető, nyomot hagyó állatvilág észlelésére törekszik. Az ösvény bemutatja patakjaink tisztaságának, szennyezettségének indikátorait, harmincféle fás szárú és lágyszárú növényt, valamint bepillantást enged a Balaton-felvidék elmúlt fél milliárd évének földtörténeti eseményeibe is.
A program térítésmentes, azonban előzetes jelentkezés szükséges 2024. május 21. 12.00 óráig!: somlaiszilard (@) bfnp (.) hu

2. Bakonybéli geo-zarándok túra az Európai Geoparkok Hete alkalmából a Bakony-Balaton Geoparkban május 25. 10 óra.
Kiinduló helyszín a Bakonybél határában lévő Szent-kút (Borostyán-kút), ahol egy rövid sétát teszünk egy a festői szépségű tavacska és a forrásmedence körül, miközben röviden megidézzük a béli apátság és a vele összefonódott ősi szent források, áldozókövek misztikus világát. Ezután a kereszténység emlékeit járjuk sorra: a Lourdes-i Szűz Mária szobor melletti sziklás vadcsapáson felkapaszkodunk a kálváriával megkoronázott eocén mészkőből álló szigethegyre, hogy a stációk során leereszkedve visszatérjünk a festői tavacska partjára.

Találkozási hely: Bakonybél, Borostyán-kút (Szent-kút) melletti füves parkoló
GPS: 47.244190, 17.731624
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, geotúra-vezető,
tel.: +36 30 491 0061
e-mail: sardy.julia@gmail.com
Részletek:
http://www.geopark.hu/component/jevents/icalrepeat.detail/2024/05/25/2611/-/bakonybeli-geo-zarandok-tura-az-europai-geoparkok-hete-alkalmabol