Az ONTE Sajtóértesítése egy most nyíló kiállításról:

Bemutatkozik a kender Ópusztaszeren                                                        „Zsip-zsup kender zsup….", a kender 1000 éve címmel új időszaki kiállítás  nyílik az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, július 6-án, szombaton 11 órakor ünnepélyes megnyitó keretében.A tárlat a kender termesztésének és sokszínű felhasználásnak módját mutatja be, 1000 évet felölelve. A honfoglalás kori textilleletektől a kenderfeldolgozás néprajzi emlékanyagán át, az egykori szegedi kendergyár tárgyi emlékeiig tekinti át az iparág
történetét, amelynek a fenntartható fejlődés megteremtésében is fontos szerepe lehet. Sokan nem is gondolják, hogy a kender milyen sokféleképpen felhasználható az élelmiszeripar- és az építőipar mellett, mindennapos használati tárgyaink alapanyagai is lehetnek, így készülhet belőle például jógamatrac, cipő vagy akár
napszemüveg keret is. A tárlatban ezen termékek bemutatása mellett a környezetbarát, lebomló kender jövőjéről is szó esik, így annak az elektromos technológiában vagy az autóiparban való felhasználásáról is.
A kiállítás – mely az Emlékpark és a Hempy People kenderterméktervező együttműködésében valósul meg – Ópusztaszeren, az Emlékpark Látogatóközpontjának Aulájában tekinthető meg.

TÖBB, MINT A BELFÖLDI RENDEZVÉNYEK, FESZTIVÁLOK, PROGRAMOK KEDVCSINÁLÓJA, NÉPSZERÜRŰSÍTŐJE! AZ ÚJ FŐOLDAL MEGJELENIK MINDEN HÓNAPBAN. TÁJÉKOZTAT, TANÍT, SZÓRAKOZTAT!