Bemutatkoznak az idei nyár kedvencei: ázsiai koktélok és snackek a Gozsdu Udvarban a SÁO Vietnámi Étteremben.

Érdekes, és bizonyára sokakat érdeklő egzotikus gasztronómiai programről küldött sajtóértesítés Médiapartnerünk a Hadobás & Pálffy PR Partners.

Bemutatkoznak az idei nyár kedvencei: ázsiai koktélok és snackek a Gozsdu Udvarban a SÁO Vietnámi Étteremben.

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. A több mint 30 éve Magyarországon élő vietnámi származású Nguyen Thuy Phuong és barátai megmutatják az ázsiai italok és  ropogtatnivalók sokszínűségét. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.
Ázsia hatalmas kontinens, italokkal kapcsolatos kíváncsiságunk középpontjában most Vietnám áll. Phuong gyerekkora óta Magyarországon él, de a vietnámi gasztronómiai
hagyományokat a mai napig őrzi családjával. A közös ételkészítés a mindennapok része, gyerekek és felnőttek, nők és férfiak közös elfoglaltsága. Többek között ezeket a gyerekkoriemlékeket és ízeket hívta emlékül, amikor 10 évvel ezelőtt barátaival megnyitották SÁO nevű vietnámi éttermüket a Gozsdu udvarban. Itt a nyitás óta az autentikus ételek mellett az
italoknak is nagy szerepe van. Az italkülönlegességek mindegyike Phuong nevéhez fűződik:
“Vietnámban a meleg idő és a páradús klíma miatt a teázás egész nap általános. Emellett a nap folyamán szívesen fogyasztunk limonádékat is. Napnyugta után az esték főszereplői a
koktélok.”
Minden érzékszervet megmozgató élmény
A túlzott cukor- és alkoholtartalom a múlté. Napjaink bárkultúrájában az élvezeté a főszerep.
Ahogyan az ételek esetében, az italoknál is jellemző, hogy minden érzékszervet  szeretnének megmozgatni: “a bolti szirupok helyett saját gyümölcs alapokat használunk,
amikben a kereskedelmi forgalomban kapható változatokhoz képest kevebb a cukor, és sokkal több a gyümölcs.”A legismertebb trópusi gyümölcsfajták mellett – mangó, passion- és dragon fruit – olyan kevéssé ismerteket is szívesen használnak mint például a tamarind. Így az ital olyan lesz,  mintha valódi gyümölcsbe harapnánk. Gyakran kerülnek hosszabb vagy rövidebb ideig
fermentált hozzávalók is a kreációkba. A kiváló minőségű vietnámi szálas teák hidegen  áztatva (cold brew) autentikus ázsiai alapot adnak a koktéloknak, csak úgy mint a kókusz- vagy uborka víz.Szinte nincs olyan citrusféle, ami ne jelenne meg az italokban, itthon az utóbbi időben divatos alapanyag például a yuzu és a kumkvat. A vietnámi ételekben gyakran megjelenő
zöld fűszernövények koktél ízesítőként is jól működnek, legyen szó citromfűről, pandan levélről, gyömbérről, mungóbabról, lótuszmagról vagy akár kardamomról…..
Ázsiai snackek – mik azok?
A koktélok ízeit még inkább harmonizálják és az illuminált állapotot is késleltetik az italok mellé kínált snackek, amik szintén ázsiai ízlés és fűszerezés szerint készülnek. A SÁO-ban a mindannyiunk által ismert földimogyorót wokba teszik és héjában, magas hőfokon pirítva forgatják össze egy sós-citromfüves fűszerkeverékkel….

SÁO signature Gin Chao koktél receptje:
https://docs.google.com/document/d/1ZEbj-X3qnrlKl4Yj0v7uzfhd8AvzkvlzoBedjhvpvxA/edit

TÖBB, MINT A BELFÖLDI RENDEZVÉNYEK, FESZTIVÁLOK, PROGRAMOK KEDVCSINÁLÓJA, NÉPSZERÜRŰSÍTŐJE! AZ ÚJ FŐOLDAL MEGJELENIK MINDEN HÓNAPBAN. TÁJÉKOZTAT, TANÍT, SZÓRAKOZTAT!