Fel lehet készülni az anyaságra? Ha igen, hogyan?

Bármennyire is vágyunk egy gyermekre, nehéz valóban felkészülni a várandósság időszakára és az azt követő kismama létre. A kisbaba fejlődésével egyszerre változik az anyai test és a lélek is. Mindkettő törődő figyelmet és türelmet igényel. Az énből “mi” lesz és ezzel jön a megannyi félelem, kétely és kérdés is. Hogyan lehet ebben a sok változással járó időszakban a testet és lelket is harmóniában tartani? Ebben segít Zágoni Bettina perinatális szakember és Jeges Jutka kismama és baba-mama tornaoktató.

Zágoni Bettina_1_fotó_ Bakonyi Zsuzsa

Várandósság: egyszerre gyönyörű és kételyekkelteli !
Egy várandós nő mindig két világban él, az egyik a kinti világ és annak történései, a másik a  gyermekével kívülről láthatatlan együttlét, a vele való történésekre fordított figyelme. Ilyenkor már nem csak az számít, hogy egyéni szinten mit érez a kismama, mit gondol, mit él át. Minden hatással van a növekvő magzatra is.
Zágoni Bettina perinatális szakember holisztikus módon tekint a gyermekvárás időszakára is: “Egy édesanya, aki szeretettel gondol a benne növekvő életre, mozgására reagál, belső monológjaival mesél neki közelebb van a gyermekéhez, mint valaha a jövőben lesz. Ezt a tudattalanul is működő kapcsolódást úgy emelhetjük a tudatosság szintjére, hogy egyre inkább elfogadjuk, ketten élünk egy testben és mindent, mi körülvesz minket ketten érzékelünk.”…

Fájó derék és álmatlan éjszakák:
Jeges Jutka kismama és baba-mama tornaoktató
több mint 25 éve tart mozgással kapcsolatos
foglalkozásokat. “A kismamák speciális célcsoport,
napi szinten sokkal jobban kell figyelni az egyéni
sajátosságokra és hangulatokra. Ez óriási
felelősség számomra.” A lelki felkészülés mellett a test karbantartása és szülésre való felkészítése is lényeges feladat. A has örömteli gömbölyödésével beköszönt a derékfájás és az éjszakai alvási nehézségek időszaka is.
Ha nincs semmilyen komplikáció a várandósság alatt, akkor érdemes
rendszeresen sportolni, amihez kifejezetten kismamáknak szóló tornát ajánlanak a szakértők, ahol a várandós nő túlhajtás és teljesítési kényszer nélkül végezhetnek intenzív, állapotuknak megfelelő mozgást. Arról nem is beszélve, hogy a sporttal töltött időt egy olyan közösségben tölthetik, ahol a sporttársak szintén kismamák, így tabuk nélkül, bátran megoszthatják egymással
tapasztalataikat és kérdéseiket, legyen szó akár a kellemetlenebb témákról, például az inkontinenciáról vagy épp a folyamatos puffadásról.

A nőből anyává válás: gyermekágyas időszak:
A gyermekágyas időszak a női lét legtöbb kihívását jelentő időszaka. A szülés és az első találkozás álomszerű világából vissza kell érkezni a mindennapokba, fizikailag gondoskodni kell a gyerekről, miközben az édesanya teste is gyógyul, s bizony, néha fáj is. Bettina szerint ezt az időszakot is érdemes előre megtervezni,
az apával és a családdal is megbeszélni, ki hogyan képzeli el ezt a életszakaszt…..

A teljes anyag itt!

TÖBB, MINT A BELFÖLDI RENDEZVÉNYEK, FESZTIVÁLOK, PROGRAMOK KEDVCSINÁLÓJA, NÉPSZERÜRŰSÍTŐJE! AZ ÚJ FŐOLDAL MEGJELENIK MINDEN HÓNAPBAN. TÁJÉKOZTAT, TANÍT, SZÓRAKOZTAT!