Vince-napi vesszővágás az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban 2025. január 18.

Vince-napi vesszővágás az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban 2025. január 18.

Január 18-án, szombaton kiderül, milyen lesz az idei bortermés hazánkban.
Vince-napi vesszővágással várja az év első programján az ÓpusztaszeriNemzeti Történeti Emlékpark a látogatóit.
A rendezvény kezdetén a köszöntőket követően, a megjelenő borrendek vezetésévelfelvonulás indul a skanzen Szegedi tanyájához, ahol megtörténik a vesszővágás és a termésjóslás. Az Árpád-emlékmű előtt idén is új borrendi tagokat avat a Szent Vince Borrend. A jelölteket az avatás előtt különböző játékos próbatételeknek vetik alá, ahol számot kell adniuk alkalmasságukról, a bor és a szőlő alapos ismeretéről.

A néphagyomány szerint Szent Vince vértanú napján (január 22.) tájegységenkéntkülönbözőképpen megjósolják a várható szőlőtermést. „Ha megcsordul Vince, telelesz a pince”, vagyis ha enyhe az idő és olvad ezen a napon, akkor jó bortermésre lehet számítani. Az Emlékparkban a vincevessző levágásával történik a jövendölés.
Ennek során a szőlőtőről lemetszett vessző állapotából következtetnek a várhatótermésre. A szeri monostor gazdasági épületei között tárták fel az Alföld egyik legnagyobb borospincéjét, ami azt bizonyítja, hogy már a középkorban jelentős szőlőtermesztés folyhatott a területen.

Vince-napi vesszővágás – Programok
12:10 Borrendek köszöntése: Kovács Róbert, a MBOSZ elnöke,
Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
ügyvezető igazgatója és Lukács Sándor, a Szent Vince Borrend
elnök-nagymestere – Emlékpark főbejárata, Szegedi Kapu,
kupola alatt
12:35 Vince-napi vesszővágás, termésbecslés közreműködik: Kalmár István, mórahalmi hegybíró – Skanzen/Szegedi tanya
12:50 Új borrendi tagok avatása – Árpád-emlékmű
Belépőjegy:
A rendezvényen való részvétel ingyenes.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .