Gardália Geotúra Tihanyban, Daru- és Hullócsillag- les a Kardoskúti Fehér-tónál – a BfNP és a KMNP Programjai 2023. november 17-18.

Gardália Geotúra Tihanyban, Daru- és Hullócsillag- les a Kardoskúti Fehér-tónál – a BfNP és a KMNP Programjai 2023. november 17-18.

1. Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban:
Geotúra a vulkánok és hévforrások világába a Gardália Napok keretében november 18. 10 óra.
Ár: Térítésmentes
Találkozó helye: Tihany, Mádl Ferenc tér; GPS: 46.913254, 17.887957
Két túrára (10.00 és 12.30 órakor) várjuk az érdeklődőket az Európa Diplomás Tihanyi-félszigetre.
A lombok takarásától megszabadult, teljes pompájukban kibontakozó sziklafalak, és egyéb geológiai tünemények azok számára is újszerű élményt nyújthatnak, akik látták már más évszakban.
Térítésmentes programunkra előzetesen lehet jelentkezni.
Az első 10:00 órakor indul a Belső-tavat keretbe foglaló egykori vulkánok és hévforrások világába, a második 12:30 órakor veszi kezdetét a Barátlakások nevű, művészi rajzolatú vulkáni rétegekbe vájt barlangokhoz. Részt vehetnek csak az első: 2 óra időtartamú, csak a második: 2 órát igénylő, vagy akár mindkét, összesen 5 órás geotúrán.
Érdemes elszakadni egy kis időre a Gardália Napok zsibongó világából a csend és az időtlenség világába, mert a sziklák gyönyörűek, és a hozzájuk tartozó, megelevenedő földtörténeti események lebilincselően izgalmasak.
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető;
+36304910061
sardyjulia (@) bfnp (.) hu

2. Kőrös-Maros Nemzeti Parkban:
1. Darules a Kardoskúti Fehér-tónál november 18. 14.30-tól.
Részvételi díj: Díjmentes
Lehetőség nyílik megfigyelni a naplementében a Kardoskúti Fehértóhoz éjszára behúzó darvakat. A szakvezetés kíséretében számos érdekességet megtudhatunk a darvakról. A programokon való részvételhez az időjárásnak megfelelő öltözet ajánlott.

2. Csillaghullás daruvonulás idején november 17. 16 órától.
Részvételi díj: Felnőtt: 1.000,- Ft/fő; Diák, nyugdíjas 700,- Ft/fő
A darvakon kívül más égi vándorok, a Leonidák meteorraj hullócsillagai is ekkor látogatnak hozzánk. Szakemberek segítségével történik a látványos égi jelenségek megfigyelése. A távcsöves csillagászati bemutatón bolygó és mélyég objektumok megfigyelésére is sor kerül, melyhez a közelben éjszakázó darvak hangjai nyújtanak különleges aláfestést. A túrán való részvételhez időjárásnak megfelelő öltözet, és előzetes bejelentkezés szükséges.

Mindkét programra:
Helyszín/találkozó: Kardoskút, Sóstói-telep bejárójánál a Lófogó-ér melletti kilátónál
GPS koordináták: É 46°28’43,41’’ K 20°37’25,62’’
Információ, jelentkezés: Palcsek István Szilárd természetvédelmi ügyintézőnél +36 30 016 2117

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .