Mohai Tíkverőzés Húshagyókedden, Mátrai Borotválós Asszonyfarsang február 10. Kis Települések Nagyhírű Farsangi Mulatságai.

Remélem senkit sem bántok meg, ha a Farsang Farkáról „leemelek” néhány „Kedvenc” Rendezvényt. /Refiki/

Mohai Tíkverőzés Húshagyókedden, Mátrai Borotválós Asszonyfarsang február 10. Kis Települések Nagyhírű Farsangi Mulatságai.

Vitathatatlan, hogy az ország legnagyobb hírű, a határoktól túlról is látogatott Télűző Fesztiválja a Mohácsi Busójárás. Nem véletlen, hogy a Bundás, álarcos, kereplős busók, a mohácsi sokácok 3 napos programkavalkádja megtölti a várost szereplőkkel, vendégekkel, látványosságokkal. Több beöltözött Busót országszerte meghívnak „rendezvényvendégnek” is.
Az Én kedvencemért a valamivel kisebb hírű téltemetésért egy Fejér megyei kis faluba kell elzarándokolni. Moha kisközséget a Tíkverőzés mentes időben alig több, mint 500 fő lakja Székesfehérvártól 9 km-re.

Mohai Tíkverőzés 2024. február 13.  
A falut ellepik a maszkokba, rongyokba öltözött ifjak, aki ezeket a hagyományőzrő rongy-jelmezeket évek óta őrzik az évi egyszeri fellépésre. Az esemény 2011. szeptemberében felkerült az UNESCO Szellemi kulturális örökség listájának nemzeti jegyzékébe is. A falu fiatal legényei maskarákban, házról házra járva adományt gyűjtenek. A szokás a nevét a tojásadomány begyűjtése közben végzett „tyúkverésről” kapta, amely a jószág termékenységét segíti elő.
A tikverőzés szokását a török időktől a 20. század közepéig Magyarország, sőt a Kárpát-medence több tájegységén ismerték. Bár ma csak Mohán maradt fenn ez a hagyomány, hasonló jellegű télbúcsúztató tradíciókkal a Közép-Dunántúlon és a Kisalföldön is találkozunk. Megörökítését, így részben a fennmaradását Pesovár Ferenc néprajzkutató gyűjtőmunkájának köszönhetjük.
Több évi kényszerszünet után felelevenítették a hagyományos télűzőt, és ma már híre megtölti a kis falu utcáit, udvarait, fánksütő, korommal teli helységeit, tyúkoljait. Négy tipikus alak jelenik meg a jelmezes vonulók között. Az első a legifjabb legényekből választott szalagokkal díszített ruhás, lánynak öltözött tikverő, aki az ételadományokat gyűjti, és a termékenységvarázslat felelőse. Ahogy a hagyományos népviseletnél is a díszítés jelzi a gazdagságot, az alakoskodók között is az számít legelőkelőbbnek, akinek ruháját a legtöbb szalag ékesíti.
A Húshagyókedden ismét „Teltház” várható Mohán!

A Farsangi Mulatságok egyik speciális formája az Asszonyfarsang!! Erről a Férfiak vannak kitiltva. A szokás az asszonyok számára az év folyamán az egyetlen alkalmat jelentette, amelyet – egyébként szigorúan kötött életrendjüket néhány órára, esetleg egy napra, éjszakára megszakítva – mulatozással, tánccal, vigalommal töltöttek el.
Az összejövetel színhelye rendszerint valakinek a háza, pincéje, a fonóház, esetleg a kocsma volt. Az asszonyfarsang legtovább a Mátra északi lejtőjén fekvő, elsősorban szlovák, morva településű falvakban maradt fenn.
Ha Asszonyfarsangra fáj a fogunk, több település is felmerül.Aszonyfarsang Bükön február 10 a helyi Műv. és Sportközpontban.
Asszonyfarsang Hévízen február 10. a Termelői Piac területén.
Asszonyfarsag része a Székesfehérvári Farsangfarki mulatságnak február 11.
A „kedvenc” Asszonyfarsangomért egy kis Mátrai faluba kell indulni. Parádsasvárt a „Farsangmentes” időben alig több, mint 300 fő lakja. Festői Mátrai völgyben egy pici zsákfalu, ahol február 10-én szintén „Teltház” várható.

Mátrai Borotválós Asszonyfarsang Parádsasváron 2024. február 10.
A férfiak borotváló szertartását a nők végzik, aki erre a napra felöltöznek borbélynak, borbélysegédnek és perselyesnek. A maskarás felvonuláson is Ők mennek elől, mögöttük számtalan jelmezt magára öltő gyermek és gyermeklelkű felnőtt vesz részt, hangos fazék-fakanál, fedő ütögetéssel vagy zenével bejárva a falu utcáit.A felvonulásban résztvevők száma kötetlen és megjelennek a régi idők mesterségeit idéző jelmezek is, pl: javasasszony, edényfoltozó, továbbá a lisztet, tojást, élesztőt gyűjtő asszonyok hátyival.
Mert a borotválásért fizetni kell, ki-ki belátása szerint. Régi időkben a pampuskához való alapanyagot is kapták fizetségül, melyből aztán megsütötték a finomságot, a pénzből pedig fizették a harmonikást, aki este a kantinban húzta nekik a talpalávalót.
Az évek múlásával anyáról lányára, családról családra szállt, és az itt felnövekvő gyermekek szinte észrevétlenül nőttek bele ebbe a hagyományba, melynek emlékei olyan mélyen élnek a falu lakosaiban, hogy magával ragadta az ide családot alapító fiatalokat is. Fontos célunk ennek az örökségnek a megóvása, ezen hagyomány megtartása, közel az eredeti formában történő megjelenítése, a jövő nemzedékének való átörökítése. /Forrás a rendezvény honlapja/

Ez csak két „Kedvenc” a Farsang Farkából kitépve, de bizony rengeteg a válogatni való rajtuk kívül is!!

 

Farsangi Koncertek, Bálok, Gyerekprogramok, Karneválok a Ráckevei Kistérségben 2024. február 9-14.

Farsangi Koncertek, Bálok, Gyerekprogramok, Karneválok a Ráckevei Kistérségben 2024. február 9-14.

1. Februári Gyermekprogramok Ráckevén a Skarica Máté Városi Könyvtárban február 9. 15 óra.
Farsangi készülődés, bohóc, álarc készítése.

2. Farsangi Zsibongó Kiskunlacházán a PMKK-ban február 9. 16 óra.
Program: – mesemondás, – ünnepkörrel kapcsolatos kézműves foglalkozások, – álarckészítés,
– népi játék és ügyességi játékok, – ének- és tánctanítás.
Táncot tanít: Lackó Bálint
Mesét mond: Orosné Dávid Ildikó
Segítő: Sarvaiczné Szűcs Gabriella és Kovács Krisztina óvónő
Támogatói díj: 500 Ft (3 éves kor alatt ingyenes)

3. GRABANC farsangi koncert Halásztelken a Márai Sándor KI-ben február 9. 19 óra.

4. Beatrix, avagy Mátyás okos felesége – bábjáték Dunaharasztiban a Laffert Kúriában február 10. 11 óra.

5. Télűző Karnevál Szigethalmon a Helytörténeti Gyűjteményben február 10. 14 óra.
Programok: – farsangi fánk verseny – kézműves foglalkozás – jelmezverseny
– felvonulás a Dísz térre, ahol 17 órakor télboszorka égetésével űzzük el a telet. Zajkeltő eszközt mindenki hozzon magával!
– “A,a,a, a farsangi napokban” interaktív előadás
Helyszín: Helytörténeti Gyűjtemény, 2315 Szigethalom, Fiumei u. 46.
Dátum: 2024. 02. 10. 14-18 óráig
Belépő: 3 éves kor alatt 100 Ft, 3 év felett 1500 Ft

6. Miklósi Bál Szigetszentmiklóson a Város Sportcsarnokban február 10.
A báli tánczenét a Budapest Showtime (ex. The Perfect Showband) szolgáltatja.
A báli menüt az Misi fakanala vendéglő konyhafőnöke, Hárosi Mihály készíti.
Az idei bál a ’70-es évek disco hangulati elemeit idézi majd meg.
Jegyár: 15.000.- Ft, elővételben vásárolható!

7. Farsang Ráckevén az Ács Károly MK-ban február 10. 16 óra.

8. Haraszti Fiatal Svábok egyesülete Farsangi Bálja Dunaharasztin a JAKH-ban február 10. 20 óra. Zene: Haraster Dorfmusik és a Heimatklang zenekar, fellépnek az egyesület tánccsoportjai és a Dreidörfler Buam.

9. Octovoice koncert Dunaharasztiban a Laffert kúriában február 11. 17 óra.
Vidám farsangi acapella est az énekegyüttessel.

10. Tea Koncert Ráckevén a Skarica Máté VK-ban február 13. 18 óra.
Romantikus dallamokkal várják az érdeklődőket a Monarchia Szimfonikus Zenekar művészei!