XI. Pünkösdi Királyválasztás Nyímben 2019. május 9.

Régi BARÁTUNK a Balaton szomszédságában, a Somogyi dombok közötti hangulatos kis falu Nyím havi hírleveléből értesültünk a község Önkormányzata és a Nyimi Hagyományőrző és Kulturális Egyesület hagyományos Pünkösdi rendezvényéről, és tőlük is megtudhatjuk, mit is jelent a Pünkösdi Királyság cím.

XI. Pünkösdi Királyválasztás Nyímben 2019. május 9.

Programok: Nevezés: 08:30-09:00 óra között Felnőtt, és kiskirály választás: 09:00 órától Ebéd: 12:30-tól Petanque: 13:00-tól A programra nevezési díj nincs. Számos feladatban kell megméretniük magukat a jelentkezőknek, amelyek legalább olyan izgalmasak lesznek, mint amilyen szórakoztatóak.
A próbák során, illetve a szurkolásban megfáradt résztvevőinket finom ebéddel látjuk vendégül: sertésragulevessel és lángossal pótolhatják a versenyek során elvesztett energiákat. Legyen részese Ön is ennek a vidám kikapcsolódásnak!

A pünkösdi királyság eredete: A népszokás szerint pünkösd idején tartották a legényavatást, amikor a fiúkból felnőtt férfi vált. A keresztény egyházakban ez hagyományosan a konfirmáció (protestáns) és a bérmálkozás (katolikus) időszaka, amikor a felnőtt hívek közé fogadták a fiatalokat.

A népi hagyományok szerint viszont ez a felnőtté válás időszaka, amikor a legényeket beavatták. Ezt követően részt vehettek a pünkösdi királyválasztáson, egy lóversenyen, ahol a győztes egy teljes évig viselhette a címet.

A pünkösdi királynak több előjoga is volt, nem kellett fizetnie a kocsmában, a lovát a barátai őrizték és meghívták minden mulatságba.

Köszönjük az információkat, figyelmébe ajánljuk minden érdeklődőnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..