Varsány, Mátraderecske, Galgaguta – Kis Települések Nagyhírű Rendezvényei 2019. augusztus 17-25

Az Augusztus 20-i Ünnepi hosszú hétvége után 3 nappal, a következő hétvégén ismét figyelünk a Kis Települések Nagyhírű Rendezvényeire. Ezúttal sem véletlenül Mikszáth Kálmán nyomán a ” Jó Palócok és a Tót Atyafiak” vidékén keressük a NAGYHÍRÜEKET!

Varsány, Mátraderecske, Galgaguta – Kis Települések Nagyhírű Rendezvényei 2019. auguusztus 17-25.

1. Lepényfesztivál Varsányban augusztus 17.
Az idén majdnem átsiklottunk az 1600 fős Nógrádi Palóc Fesztiváljáról, pedig köztudottan itt, Varsányban készül a messze földön híres túrós lepény, melyet a rendezvény helyszínén, kemencében sütnek a népviseletbe öltözött asszonyok. Azért a különleges lepényeken kívül a híres Palóc konyha egyéb finomságai is megtalálhatók a lepényszentelő és a késő esti tűzijáték közötti szórakoztató programokban.

2. XIII. Palóc Párnafesztivál Mátraderecskén augusztus 23-25.
A Mátra északi lábánál található Mátraderecskének egy kis hírverésért nem kell a szomszédba menni. Első híressége a Mofetta. A Széndioxid Gyógygázfürdő híre a határokon is túlnyúlik.
Második a 29 éve működő Mátraderecskei Hagyományőrző Népdalkör, a nagyhírű Asszonykórus utóda. Elhivatott képviselői és hagyományőrzői a palóctáj dalainak, a palóc szájhagyománynak és nem utolsósorban a gyönyörű, színpompás népviseletnek, amelynek minden részletét korhűen őrzik. Viseletük legendásan kiemelkedő darabja az arany csipke fejdísz.
A Párnafesztiválon a főszereplő párnákon kívül számtalan szórakoztató program várja az ide érkezőket három nap alatt.
Péntek esti sztárfellépők:  Korda György és Balázs Klári 19 óra, Fenyő Miklós 20.30.
Szombaton egész napos tarka program 8 órától, a kisbíró zenés ébresztőjétől /lovaskocsival és fúvósokkal, körben a falun/. Lesz többek között Katonai toborzó, „Arany Fakanál helyben készült palóc ételek kóstolója,
Palócfelvonulás a Sportcsarnoktól a Népművészeti Ház és a Mofetta érintésével, a MH. 86.Szolnok Helikopter Bázis Légierő zenekar koncertje, Budapest Bár koncert, tűzijáték, utcabál.

3. GutaFeszt Galgagután augusztus 24.
Nógrád megyei kis település, Pest megye határán elhelyezkedő részben szlovák nemzetiségű község. Két év kihagyás után faluünnep, színes szlovák népviseletben, ahol a színes programok mellett neves előadók is fellépnek majd.
Lesz főzőverseny, víz tetejére kullog a gutai vízen kullogó, ami helyi ételkülönlegesség. /A „vízen kullogó” a magyar népi kelt tészta készítés legmókásabb elnevezése, amely a nevét a vízben kelesztés módjáról kapta. Valójában kalácstészta ez is, még ha kevésbé is foszlós, mint a kulcsos kalács. Tésztájából nagyszerű kifliket (is) készíthetünk./
A folklór műsoroktól kezdve, több zenei stílust felvonultató előadók műsorát is végigkövethetjük, amelyet víz- és tűzjáték, japán dob show, majd elő koncert,és szabadtéri retro diszkó sora zár. Esti sztárfellépő a Bikini Együttes. Műsorvezető Hajdu Steve.
Források: a rendezvények honlapjai, Facebook oldalai.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..