Rétes és Palacsinta Rendezvényei Mesztegnyőn, Mátraterenyén és Poroszlón 2017. július 15-16.

Július közepére is jut egy nagy-hírű rétesfesztivál, és két palacsinta fesztivál, és ez így van rendjén.

Rétes és Palacsinta Rendezvényei Mesztegnyőn, Mátraterenyén és Poroszlón 2017. július 15-16.

1. XVIII.. Mesztegnyői Rétesfesztivál és Falunap július 15-16.
A Balatontól 24 km-re a Somogyi erdők, halastavak közötti kis község nagyhírű rendezvényére sokan igyekeznek a környékről és a Balatonról. Két napos vidám fesztivál a Faluháznál, sok-sok készülő finom rétessel, szórakoztató programokkal. Szombaton 10 órakor veszi kezdetét a “Rétesforgatag”, ahol nemcsak a versenyzők, de az ártatlan vendégek is próbálkozhatnak a rétesnyújtás szertartásával. Az egyszerű és különleges réteseket lehet kóstolgatni, csodálni, 12 órakor még áldásban is részesülnek. A versenyen kívüli kemencés réteseket meg lehet vásárolni.
A réteseket kulturális programokkal kísérik a meghívott asszonykórusok, dalárdák. 12.30-kor az Egyházkozári Csángó csoport a fellépő vendég.
A Nagyszínpadon 13.30-tól a testvértelepülés Újszentiván ad zenés-táncos műsort, 14 órától a Vajdasági testvér, Horgos Néptánccsoportja lép fel.
A vasárnap 8-kor a Falunapon kezdődő főzőversenyen már nem rétesek készülnek. Mesztegnyő lakói ebédelnek, utána ismét kulturprogramok váltják egymást estig. Benne a testvér települések, néptáncegyüttesek fellépése.
15.30-kor eredményhirdetések, díjak átadása. A záróprogramok 17.00: ELVIS – Pál Csaba Elvis imitátor, 18.00: Kerekes Gyuri vidám roma összeállítása.
Az ünnepben részt vesz az egész falu kézműves programokkal, vásárral, gyerekprogramokkal, birkasütéssel, és 10-17 óra között óránként indul az Erdei kisvasút.

2. VIII. Palacsinta Fesztivál Mátraterenyén Nádújfaluban július 15.
Bátran kijelenthetjük, a Nógrád megyei Mátraterenyén rendezett palacsintabuli is négyhírű gasztro-rendezvény. A sütőcsapatok több 100 félét készítenek a közkedvelt finomságokból, köztük a helyi specialitást, az “Újfalusi kavicsost”
Mátraterenye már három országos palacsinta rekord hivatalos csúcstartója.
2010-ben 262 fő sütött egyszerre palacsintát, 2013-ban Pokol Krisztián döntött meg egy újabb különleges rekordot: 24 óra alatt ő sütötte a legtöbb palacsintát, egészen pontosan 7422 db-ot. Elképesztő szám ez is.
2015-ben pedig egy újabb rekordot fűződik a faluhoz: itt készült a legnagyobb ehető palacsinta építmény, nevezetesen a bátonyterenyei “Gyürky-Solymosy Kastély és parkja” méretarányos kicsinyített mása! 2016-ban pedig itt készült el a legtöbb Magyarország témájú palacsinta költemény!
Az idei fesztiválra ismét meglepő ötletekkel készülnek a versenyzők.
A sok finomság mellett színes gasztronómiai és kulturális forgatag fogadja a várhatóan népes közönséget.

3. Palacsinta party Poroszlón július 15.
A Tisza-tó Heves megyei partján nyaranta egymást érik a vidám programok. Ezen a napon is is versenyeznek egymással a sütőmesterek. A sok finomság kísérőjeként szórakoztató programok, a fellépők között Bereczki Zoltán a sztárfellépő.

Jő versenyzést, jó kóstolgatást, rétes és palacsinta bevásárlást kívánunk.
Forrás: a rendezvények, települések honlapjai.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.