Rendezvénykörút a Fánk- és Farsangi Sütemények fesztiváljain 2018. február 9-13.

A Hanuka, a Fény ünnepének süteménye a Hanukai fánk, a Farsangi Mulatságok nélkülözhetetlen kelléke a Farsangi Fánk. Könnyen elkészíthető népi sütemény, kelt-tészta bő forró olajban kisütve. De hogy könnyű, magas, szalagos és finom legyen, azt a tudományt minden rendes háziasszony a kis újából rázza ki. Történetének kutatásában a legviccesebb a Bécsi változat. “Egy Krapfen nevű pék temperamentumos neje, egy veszekedésben haragjában élete párját vette célba egy adag kenyértésztával, de mellé talált, és a tűzhelyen forrósodó zsiradékban kötött ki. Ezzel fel is találta a Fánkot.” A farsangi fánkok sütésének a dandárja is Farsang Farkának három napjára esik. Megpróbálunk egy rövid rendezvénykörutat tenni fánkról-fánkra.

Rendezvénykörút a Fánk- és Farsangi Sütemények fesztiváljain 2018. február 9-13.

1. II. Farsangi Fánkfesztivál az Allée mellett február 9-11.
Az Újbudai Alee melletti sétányról nem érdemes lebontani az árusok bodegáit, szinte minden hétvégére jut egy fesztivál. Most több, mint 80 féle hagyományos és színesen díszített fánkot állítanak sorba, mellettük a stree food más nyalánkságaival, innivalókkal, élő fánksütéssel, farsangi mulatsággal.

2. XI. Pilis Kavalkád Fánkfesztivál Pilisszentkereszten február 10.A falu nagy rendezvényén fánksütés, fánkbemutató, fánkevő verseny, Jótékonysági fánkárverés, farsangi felvonulás, gyerekprogramok, folklór programok, szlovák néptánccsoport és egyebek. Az esti sztárvendég Zoltán Erika.

3. XIX.  Hájas-tészta– és Fánksütő Verseny – V. Lekvárfőző Verseny Csömörön február 10. 14 óra.Csömör hagyományos fesztiválján a helyszínen elkészített tésztaféleségeket mesterszakács zsűrizi. A közönség végigkóstolhatja a műveket. Az idén is remekművek születnek, népviseletbe öltözött csapatok kínálják a finomabbnál-finomabb süteményeket. A behozott, versenyre nevezett süteményeket, hájas-tésztákat, házi lekvárokat zsűri bírálja el a megadott szempontok szerint. Helyszín a Petőfi Sándor Művelődési Ház.

4. Monori Fánkfaló 2018. Falánk Fánkfalók találkozója Monoron a Pincefaluban  február 11.A pincefalu hagyományos rendezvényét az idén is a Hegyessy Lions Club szervezésében élvezhetik vendégei. Frissen sült fánk, forralt bor és gyümölcstea terítéken. Programban a jelmezverseny.

5. IX. Révfülöpi Rianás – Forralt borfőző és farsangi süteménysütő verseny február 10.

6. Húshagyó Keddi Fánkparti Gyenesdiáson február 13. Farsangzáró és télűző batyus báli  mulatság a Községházán 18 órától
Jókedv, zene, közös éneklés, jó bor és természetesen a finomabbnál-finomabb fánk elmaradhatatlan része a fergeteges mulatságnak. Jelmezverseny, Fánkkirálynő és Borkirály választása.

7.X. Országos Farsangi Fánkfesztivál Nagykanizsán február 8-10.Fantasztikus fánkhegyek minden ízben és fazonban. Szórakoztató kulturális programokkal kísérve.

8.  Farsangi Tuskóhúzás Forráskúton /Csongrád megye/ február 10. 15 óra. Téltemetés, felvonulás, mulatságok, fánksütő verseny.

9. XII. Farsangi Fánk-lövő Íjászverseny Tiszafüreden február 10.

Vidám farsangolást, jó étvágyat kívánunk.
Forrásaink: települések és rendezvények honlapjai, illusztráló fényképei.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.