Rendezvények Nepomuki Szent János Tiszteletére 2019.

A következő hét jeles napja Nepomuki Szent János Napja május 16. A hajósok, dereglyések, hídvámosok, vízimolnárok védőszentje volt. Tiszteletére valóságos vízi körmeneteket rendeztek.
A királyné gyóntatójaként megőrizte a rábízott titkokat, ez azonban az életébe került: a feldühödött uralkodó megkínoztatta, majd a Moldva folyóba dobatta. Mivel sokan szerették és tisztelték, az emberek keresésére indultak: holttestét apró fénypontok jelezték a vízben. Ezek ma a Jánoskák. Baján, Mohácson, a Duna és a Tisza partján is vízre kelnek.

Rendezvények Nepomuki Szent János Tiszteletére 2019.

1. Nepomuki Szent János ünnepe Mohácson május 18.
A Dunai hajósok, molnárok, halászok védőszentjének a szobra a Duna-part közelében, a Halászcsárda előtti téren áll. Egykori ünnepük az idők során feledésbe merült, de a mohácsi művelődési központ jóvoltából 1989 óta újra élő hagyománnyá vált, s egyben nagy sikerű majálissá nőtte ki magát. Napközben kultúrális programok, majd a mohácsi és meghívott fúvószenekarok vízikoncertje szórakoztatja a vendégeket.
Sötétedés után a helybéli vízen járók fáklyákkal kivilágított és feldíszített hajóikkal a Sokác-révtől végigereszkednek a Duna város menti szakaszán. Közben vízre bocsátják az apró fényű úszógyertyákat, az ún. jánoskákat. Az est zárásaként színpompás tűzijátékban gyönyörködhetnek az ünneplők.

2. Nepomuki Szent János ünnepe – Jánoska Eresztés Baján május 18.
A később szentté avatott Nepomuki János szobra a bajai Szent János kápolnában található, ezen a napon a szentjánosi városrész küldöttsége körbehordozza a városban, hogy mindenki találkozhasson vele. A szoborral a Türr-kilátóhoz érkezve Sugovica partján díszes, kivilágított hajók, csónakok, ladikok, kajakok és kenuk várják. Közülük a legnagyobb és legdíszesebb indul el vele alkonyatkor a Szentháromság tér felé, fényárba borulva, zeneszóra.
A főhajókat sok apró bárka, csónak és egyéb, díszes és kivilágított vízijármű övezi, a vízen lobogó mécsesek lángocskái pedig visszatükrözik a parton kísérő sokaság fáklyáinak fényét.

3. Nepomuki Szent János Ünnepe-Gyertyaúsztatás Dunaharasztin a Dunán május 19. A Sváb Tájház szervezése.
A programban német nyelvű szentmise, ünnepi felvonulás a Dunapartra, gyertyaúsztatás.

4. Nepomuki Szent János Ünnepe Nagykörűben. Fényúsztatás a Tiszán május 18.
Nagykörü hagyományos programján ünneplik a szentet.

Források és illusztráló képek a rendezvények honlapjai.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..