Programok a Kőrös-Maros Nemzeti Parkban, a Kőrösvölgyi Állatparkban 2021. július 2-5.

Programok a Kőrös-Maros Nemzeti Parkban, a Kőrösvölgyi Állatparkban 2021. július 2-5.

1. Rejtélyek a Bagolykapun túl – Nyári nyomozó kaland Szarvason a Kőrösvölgyi Álltparkban augusztus 31-ig folytatódik.
Az állatpark kötetlen bejárása közben, kalandos nyomozásban vehetnek részt a vállalkozó kedvű vendégek.
Időpont: 9.00-19.00
Helyszín/találkozó: Körösvölgyi Állatpark, Szarvas, Anna-liget 1.
GPS koordináták: 46º 51’29.39” É 20º 31’ 31.57” K
Részvételi díj: Állatparki belépőjegy
Információ, jelentkezés: Körösvölgyi Állatpark, +36 30 475 1789, korosvolgy@kmnp.hu
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legnagyobb és legkomplexebb bemutatóhelye, Szarvason, a nemzeti park székháza mellett található Körösvölgyi Állatpark. Évente több tízezren keresik fel a Csáky-kastély egykori kertjében, az évszázados fákkal teli Anna-ligetben elterülő bemutató komplexumot, ahol évről-évre bővülve a Kárpátmedence állatvilágát nézhetik meg.

2. Szünidei Állatmustra a Kőrösvölgyi Állatparkban augusztus 31-ig minden vasárnap 11 órakor.
Az állatpark egyes állatfajainak bemutatása minden vasárnap.
A programon kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek és a felügyeletük alatt érkező 18 év alattiak vehetnek részt. Ennek meglétét és érvényességét a helyszínen ellenőrizzük.

3. A Körös-ártér természeti kincsei – Körös-menti túra E-bike-kal július 3.
Időpont: 10.00 – 13.00
Helyszín/találkozó: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatpark szarvas, Anna-liget 1.
Részvételi díj: Felnőtt – 5.800 Ft/fő, Gyermek – 5.500 Ft/fő
Információ, jelentkezés: Tóth Tamás József – természetvédelmi területfelügyelőnél +36 30 475 1780
Útvonal: Körtúra kb. 25 km. Körös-Maros Nemzeti Park igazgatóság Körösvölgyi Állatpark- Hármas-Körös gátja- Aranyosi-holtág, Borza-holtág- Nagyfoki-holtág-Körösvölgyi Állatpark.
Túra leírása: A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjából indulva, miután elkerekezünk a Szarvasi Arborétum előtt, a Körös-ártér részterület határához, a Hármas-Körös gátjára felérve Gyomaendrőd felé fordulunk. Itt találhatók a holtágat tápláló ún. Szivornyák, melyeken keresztül a vízszintkülönbség kihasználásával lehet a duzzasztott folyóból a holtágba vizet juttatni. Az ívesen kanyarodó gáton továbbhaladva már az ártéri erdő kíséri útunk, ahol a mocsaras részeken április végétől a mocsári nőszirmok sárga virágainak tömege pompázik. A vasúti híd előtt érjük el a Halásztelki tanösvény indító tábláját. A tanösvény tíz információs táblán keresztül mutatja be az egykori ártéri táj történetét és az itt élő növény- és állatvilágot. Az árvízvédelmi töltésen továbbhaladva néhány kilométer megtétele után jutunk a Hármas-Körös két különösen szép, úgynevezett “szentély-típusú” holtágához az Aranyosi- és a Borza-holtágakhoz. Kerekezés közben megcsodálhatjuk az ártéri erdő fáira felkúszó vadszőlők alkotta fátyoltársulást. A Körös-ártéren olyan ritka madaraink költenek mint a fekete gólya, vagy a rétisas. A túrán a szerencsésebbek meg is pillanthatják őket, de a tavaszi vonulás idején a halászsas is tiszteletetét teszi e tájon és a folyó felett barna kányát és kabasólymot is láthatunk. Szarvas felé egy újabb víztest, a Nagyfoki-holtág mellett kerekezve érünk vissza a városba, majd a Körösvölgyi Állatparkba.

Az ár tartalmazza az e-bike kölcsönzési -, illetve a szakvezetés díját. De nem tartalmazza az állatpark megtekintését!
A túrán való részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött. A túrán csak 14. életévét betöltött személy vehet részt. A túra útvonala az aktuális látnivalók, illetve az időjárási- és útviszonyok tükrében változhat.

A részvételhez előzetes online jelentkezés szükséges, a https://www.kmnp.hu/hu/programok/a-koros-arter-termeszeti-kincsei-koros-menti-tura-e-bike-kal-71 oldal kitöltésével.

4. XVI. Fürkész Tábor a Dévaványai- síkon a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban, Dévaványa, Réhely.
GPS koordináták: É 47° 04’ 53.03” K 20° 55’ 51.10”
Információ, jelentkezés: Szélné Sándor Katalin látogatóközpont-vezetőnél +36 30 445 2409
Színes tábori programok során fedezhetik fel a gyermekek a természet szépségeit szakértő kollégák segítségével.

A Kőrös-Maros Nemzeti Park néhány aktuális híre:
1. Megnyílt a Réhelyi Büfé a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában.
A Nemzeti Parki Termék Védjeggyel ellátott termékeket is vásárolhatnak a vendégek. A kínálatban szereplő, négyféle ízben – vörös, barna, szilvás és meggyes – kapható Túzok sör már korábban is nagyon népszerű volt /június 28./
2. A Kis-Sárréten gumós macskahere, a Csanádi pusztákon magyar zsálya virít.
A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén kibontotta rózsaszín virágait a térség egyik értékes, védett növényfaja, a gumós macskahere. Ugyanebben az időszakban a délebbre fekvő Csanádi pusztákat a magyar zsálya fehér virágai díszítik. /június 27/
3. Terepjáróval a Kis-Sárréten
A Körös-Maros Nemzeti Park egyik legváltozatosabb és egyben legértékesebb részterülete a Kis-Sárrét. A megmaradt mocsarak, a Biharugrai- és a Begécsi-halastavak, a kiterjedt erdők és az igen fajgazdag gyepterületek minden évszakban kínálnak látnivalót a természetszerető emberek számára.
Ennek a 8000 hektáron elterülő részterületnek a behatóbb, alaposabb megismerését kívánja megkönnyíteni egy terepjárós programlehetőség indításával.
A gépjárműhasználattal kombinált szakvezetés lehetőséget kínál a Kis-Sárrét különleges értékeinek felfedezésére mindazoknak, akik rövidebb idő alatt minél többet szeretnének látni, esetleg mozgásukban korlátozottak, így hosszabb gyalogos túrát nem tudnának teljesíteni.
A program részvételi díja bruttó 8 000 Ft/óra
Bővebben https://www.kmnp.hu/hu/hirek/terepjaroval-a-kis-sarreten-287

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .