Programok a Kiskunsági Nemzeti Parkban a Magyar Nemzeti Parkok Hetén 2020. szeptember 14-20.

Most érkezett a KNP programsora a Magyar Nemzeti Parkok Hetében. Hazánk 10 Nemzeti Parkja közül hetedikként jelentkezett körlevelünkre.

Programok a Kiskunsági Nemzeti Parkban a Magyar Nemzeti Parkok Hetén 2020. szeptember 14-20.

1. Őszi túra Mikla-pusztán Szeptember 12.
Harta Nagy-ér és az 53-as műút közötti területén, a dunapataji határba is átnyúlva fekszik Miklapuszta.
A Duna-völgy egyik legszebb szikes pusztájának tájképi szépségeiben gyönyörködünk a túrán során. Megtudhatjuk milyen különleges életközösségek alakultak ki a szikeseken, mi az a szikpadka és hogyan virágzik a sziksó? Sziki őszirózsák nyíló tömegeiben is gyönyörködhetünk, ha szerencsénk van, még nyíló őszi füzértekercset is találunk.
Táv: A túra 6-8 km hosszúságú, könnyű, kb. 13:00 óráig tart. A túrához saját gépkocsi szükséges! A találkozóhelytől még kb. 9 km-t fogunk autózni, amelyből 3 km földúton történik majd.
Találkozó: 9:00, Harta, Petőfi Sándor Művelődési Ház (Bajcsy Zsilinszky u. 5.)
Részvételi díj: felnőtt 1000 Ft, diák és nyugdíjas 500 Ft, családi 2500 FtJelentkezés kizárólag online módon itt: https://www.knp.hu/hu/programok/oszi-tura-miklapusztan-134. Max. 25 fő.

2. Őszi kikerics virágzás a Kolon-tónál Szeptember 12.
A Kolon-tó a Kiskunság legnagyobb édesvízi mocsara, a Kiskunsági Nemzeti Park védett területe Izsák mellett, a Duna mellékágából alakult ki.
Az őszi kikerics szeptemberben tömegesen borítja a túra során bejárt réteket. Várunk mindenkit egy kellemes sétára az őszre készülődő erdőben és a virágoktól rózsaszín réten.
Találkozó: 9:00 óra, Páhi
Részvételi díj: felnőtt 1000 Ft, diák és nyugdíjas 500 Ft, családi 2500 FtJelentkezés kizárólag online módon itt: https://www.knp.hu/hu/programok/oszi-kikerics-viragzas-a-kolon-tonal-77. Max. 30 fő.

3. Kerékpártúra a szegedi Fehér-tónál Szeptember 13.
A túra betelt, ide sajnos már nem lehet jelentkezni.4. Túra a Fülöpházi-buckavidéken Szeptember 14.
A félsivatagi hangulatot árasztó homokvidék tájképileg is igen különleges élményt nyújt az ide látogatók számára. A túra során megismerkedhetünk a terület különleges földtani adottságaival és az extrém körülményekhez alkalmazkodott élővilágával.
Táv: A túra kb. 6 km hosszúságú, nem megerőltető, 3-4 órát vesz igénybe.
Találkozó: 9:00, Naprózsa Erdei Iskola parkolójában
Megközelítés: az 52-es út 20. km szelvényében Természetvédelmi Oktatóközpont feliratú tábla jelzi
Részvételi díj: felnőtt 1000 Ft, diák és nyugdíjas 500 Ft, családi 2500 FtJelentkezés kizárólag online módon itt: https://www.knp.hu/hu/programok/tura-a-fulophazi-buckavideken-138. Max. 25 fő.

5. Ötórai zöldtea – Természetismereti előadássorozat a Természet Házában Szeptember 15.
A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontja a Kecskeméten található Természet Háza. Az épületben a hazai természetvédelem történetét, a magyar nemzeti parkokat, a Duna–Tisza köze jellemző élőhelyeit és a múltbeli mesterségeket bemutató állandó kiállítások láthatók. Természetismereti szakkörök, csoportfoglalkozások, előadások, időszaki kiállítások várják az érdeklődőket.
Téma: Nyolclábú barátaink – hazai pókfajok. Előadó: Enyedi Róbert, biológus, Kiskunsági nemzeti Park Igazgatóság.
Mi az első jelző, ami eszedbe jut, amikor a pókokra gondolsz? Szép, cuki, szuperhős? Vagy pont nem ezek? Érdemes eljönni az előadásra, mert lehet, megváltozik a véleményed róluk!
A belépés ingyenes.
Időpont: kezdés 17:00 óra

6. Kolon-tavi túra a Magyar nemzeti Parkok hetén Szeptember 16.
A túra során megismerhetjük a Duna–Tisza köze egyik legfontosabb természetes vizes élőhelyét. A Kolon-tó a Duna-völgyi szikesek és a Homokhátság között húzódó Turjánvidék közepén helyezkedik el. A változatos vizes élőhelyeket rétek, láperdők és homokbuckák övezik.
A túra 10 km hosszú, kb. 5 órát vesz igénybe.
Találkozó: A reggeli órákban Izsákon. A találkozó időpontját és pontos helyét a regisztrált jelentkezőkkel egyeztetjük.
Részvételi díj: felnőtt 1000 Ft, diák és nyugdíjas 500 Ft, családi 2500 Ft
Jelentkezés kizárólag online módon itt: https://www.knp.hu/hu/programok/kolon-tavi-tura-a-magyar-nemzeti-parkok-hete-alkalmabol-136. Max. 30 fő.

7. Játszóház a Természet Házában Szeptember 17.
Elsősorban kisgyermekes családoknak ajánljuk ezt a programunkat. A résztvevők kipróbálhatnak különböző természetismereti játékokat és próbára tehetik kézügyességüket a kézműves tevékenységek során.
Időpont: 13-16 óra között
A belépés ingyenes. Egyszerre max. 30 fő vehet részt a programon.

8. Homoki kikerics túra Bugacon Szeptember 18.
A túrázók megismerhetik a bugaci puszta történetét, néprajzi értékeit, valamint a homoki gyepek és erdők különleges élővilágát.
Táv: A túra hossza 8 km, időtartama kb.3-4 óra.
Találkozó: 10:00 órakor Bugacon, a Karikás Csárdánál
Részvételi díj: ingyenes
Jelentkezés kizárólag online módon itt szeptember 17-ig: https://www.knp.hu/hu/programok/homoki-kikerics-tura-bugacon-139. Max. 30 fő.

9. Őszi kikerics virágzás a Kolon-tónál Szeptember 19.
Az őszi kikerics szeptemberben tömegesen borítja a túra során bejárt réteket. Várunk mindenkit egy kellemes sétára az őszre készülődő erdőben és a virágoktól rózsaszín réten.
Találkozó: 9:00 óra, Páhi
Részvételi díj: felnőtt 1000 Ft, diák és nyugdíjas 500 Ft, családi 2500 Ft
Jelentkezés kizárólag online módon itt: https://www.knp.hu/hu/programok/oszi-kikerics-viragzas-a-kolon-tonal-127. Max. 30 fő.

10. Kiss Ferenc Emlékerdő túra a Körös-éri Tájvédelmi Körzetben Szeptember 19.
Első alkalommal hirdetünk nyílt túrát erre a területre. A túrázók megtapasztalhatják, hogy hogyan él egy erdei életközösség egy olyan területen, ahol nem történik emberi beavatkozás. Túránkat különösen ajánljuk kis és nagy családoknak, akár kisebb gyermekekkel is, hiszen a bejárt útvonal nem túl hosszú és a terep is könnyen járható. Táv: 2,5 km
Találkozó: 9:00, Ásotthalom, Fenyő Panzió (a bajai út (55-ös út) mentén az ásotthalmi leágazásnál)
Részvételi díj: felnőtt 1000 Ft, diák és nyugdíjas 500 Ft, családi 2500 Ft
Információ, jelentkezés: Ábrahám Krisztián, 30/638-0297, abrahamk@knp.hu

11. Kikerics túra a Kiskőrösi Turjánosban Szeptember 19.
A Kiskőrösi Turjános Természetvédelmi Terület több, korábban is védett terület egyesítésével jött létre 1990-ben. Könnyű őszi túránk során a különleges hangulatú Szücsi-erdőben sétálunk és megcsodáljuk a törékeny, rózsaszín őszi kikericseket.
Táv: 4-5 km, időtartama: kb. 2 óra.Jelentkezés kizárólag online módon itt: https://www.knp.hu/hu/programok/kikerics-tura-a-kiskorosi-turjanosban-135. Max. 25 fő.

Köszönjük az információkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .