Mohai Tikverőzés 2019. március 5.

A Busójárásnál kisebb a hírneve, számunkra mégis nagyon érdekes és humoros Téltemető mulatság a Mohai Tikverőzés hagyományőrző színes bolondozása. A 600 főnél kevesebbet számláló kis Fejér megyei falucska a Gaja-patak völgyében, Székesfehérvár közelében fekszik, de a Tíkverőzés híre messzire jut a kisközség határaitól.

Mohai Tikverőzés 2019. március 5.

A hagyományok szerint a farsangzáró téltemetés Húshagyó Kedden zajlik a faluban. A régen több helyen is rendezett hasonló rendezvény ma már csak Mohán maradt fenn, és remélhetőleg még sokáig őrzi hagyományait. A tikverőzésben mindenki életkora szerinti szerepében vesz részt. A 14-20 év közötti fiúk az idősebbek segítségével belebújnak az apjuktól, nagyapjuktól örökölt, illetve saját kezűleg készített rongyos maskarába bújnak és álarcot húznak. Még négy jellegzetes jelmezes alakot alkotnak a szereplők, a legifjabb legényekből választott szalagokkal díszített ruhás, lánynak öltözött tikverők, a Bohóc, a Kéményseprő és a Török. A fiúk a kultúrház udvarán egybegyűlnek, majd végigjárják a falut , bezörgetnek a házakba, és bekéredzkednek a tyúkudvarokba, hogy a tojók fenekét botjukkal megütögessék, és alaposan be is kormozzák őket. A tikverőket ezután hálából adományokkal látják el a bőségesen megrakott farsangi asztalokról. Az összegyűjtött tojásokból az esti bálra hatalmas rántotta készül.

A forgatókönyv szerinti mulatság a tél temetését, a tavasz, a termékenység köszöntését, és hajdanában, mint Mohácson, a törökök kiűzését ünnepli.

Jó szórakozást kívánunk a Mohai Tíkverőzőknek és Moha vendégeinek.

Forrás és illusztráló fényképek a rendezvény és Moha honlapjáról és a Wikipediáról.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..