Mohai Tíkverőzés 2018. február 13. – hagyományosan Húshagyó Kedden.

Ha körülnézünk és besorolnánk a legszínesebb, legegyedibb, legötletesebb népszokásokat, a Karneváli Télbúcsúztatók, Farsang Farka rendezvények biztosan nyerő mezőnybe kerülnének. A leghíresebb Magyarországi Télűző Mulatság vitathatatlanul a Mohácsi Busójárás. A Mohácsi Busókat a világért sem szeretnénk megbántani, de a Mi /szubjektív/ listánkon évről évre egy kis Fejér megyei falucska nagy hírű Télűzője visz el a pálmát.

Mohai Tíkverőzés 2018. február 13. – hagyományosan Húshagyó Kedden.

A kis falu legnagyobb ünnepségén a település minden fiatalja szerepet kap. A 14-20 év közötti fiúk az idősebbek segítségével belebújnak az apjuktól, nagyapjuktól örökölt, illetve saját kezűleg készített maskarába, mindenki a szerepe szerint. Négy féle a szerep, az első a művészi rongyokba öltözött, a második a legifjabb legényekből választott szalagokkal díszített ruhás, lánynak öltözött tikverő, aki az ételadományokat gyűjti, és a termékenységvarázslat felelőse. A következő figura a bohóc, aki egyrészt arra vigyáz, hogy a lányruhás adománygyűjtőket ne bántsa senki. A következő alak a török, aki hatalmas szalmakötegekkel kitömött ruhában próbál járni, és folyamatos céltáblája a bohócok lökdösődésének és gúnyolódásának, célja a török elűzése. Ez a színes menet vonul végig a falun, összegyűjtik a tyúkólakban a tojásokat, közben ösztökélik a tyúkokat a “Tíkverőkkel”.
Közben mindenkinek jut egy kis korom felkenés, a tyúkoknak, lányoknak, nézelődő vendégeknek, gyerekeknek.
A tikverőzőket a házaknál a tojáson kívül fánk és bor is várja. Este, a farsangi bálban a legények közösen fogyasztják el a házaktól kapott elemózsiát, és hatalmas rántottát készítenek a gyűjtött tojásokból. A néphiedelem szerint a tyúkok megverése a termékenységet növeli, és ugyanezt a célt szolgálja, hogy a maskarások botjukat meglengetik a lányok szoknyája alatt. A bekormozás az ártó szellemek és a betegségek távoltartása miatt fontos.
Nem véletlen a Mohai Tíkverőzés verhetetlen népszerűsége, túristacsalógató szerepe.

Forrás és illusztráló képek: Moha honlapja, Wikipedia.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.