Medvehagyma Fesztiválok 2018. március 28-április 14.

Minden évben el szoktam mesélni első találkozásomat a Medvehagymával. Sok-sok évvel ezelőtt április elején Farkasgyepűn húsvétoltunk. Hazafelé megkerültük a Bakonyt, és Bakonybélre érkeztünk. Az autót letettük egy pihenőben és felmásztunk a sáros, csúszós úton Odvas kőre. Két kisgyermekünk miatt inkább egy oldalúton indultunk lefelé, ahol az erdő alja teli volt a jól ismert gyöngyvirág levéllel. Csak az nem stimmelt, hogy a nyíló virágja teljesen máshogyan nézett ki, és az egész erdő fokhagymát illatozott. Így ismerkedtünk meg az akkoriban még nem közismert Medvehagymával.       /refefil/                                                                          A nevét állítólag onnan szerezte, hogy a barna macik szívesen fogyasztják, de a vaddisznók sem vetik meg. Azóta megismerkedtünk a “macihagyi” gyógyító hatásaival. Leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedik, és frissen használják fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Hagymáját a fokhagymáéval azonos módon hasznosítják. Az illaton kívül a gyöngyvirág hagymája akár halálos méreg is lehet!
A népszerűvé vált medvehagyma sokféle bántalomra használható. Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért. /Wikipedia/
És ha valaki kíváncsi arra, mi mindent lehet készíteni belőle, irányozzon be egy Medvehagyma Fesztivált.

Medvehagyma Fesztiválok 2018. március 28-április 14.

1. Mindent a Medvehagymáról a Soponyai Ökocentrumban március 28.
Túra, szakvezetés, ismerkedés a medvehagymával, medvehagymás pogácsa kóstolás.
2. XI. Medvehagyma Napok Bakonybélen április 7-8.
Medvehagymakereső túrák indulnak a Faluház elől 10.15-kor/esős, viharos idő esetén elmaradnak/
A Tájház udvarán kézműves vásár, receptismertető, medvehagymás ételek bemutatója és kóstolója. A medvehagyma jótékony hatásairól szóló előadást tartanak a település szállásadói.
Mindkét nap délelőttjét 10:30-kor sétavonatos kirándulás a Hubertlaki Gyilkos-tóhoz (fizetős).
3. Medvehagyma Hétvége Eplényben a Kaland hegyen április 7-8.
Szedd magad túrák a Kaland hegyen libegőzéssel.
4. Medvehagyma Fesztivál Balfon április 7.
Egész napos program a medvehagyma és gyógyító hatásaira, medvehagymás ételek kóstolójával. Kézműveskedés, mese és játékok várják az érdeklődőket, 18:00-tól Sativus koncert.

5. III. Fenyőfő Medvehagymás Családi Nap április 14. / település a Magas-Bakonyban, Győr-Moson-Sopron megyében/
Medvehagyma szedő túrák, szórakoztató programok, kézműves foglalkozások, arcfestés, termelői piac a Faluháznál, lovaskocsikázás.
6. Orfűi Medvehagyma Fesztivál április 14-15.
Két napos program a Muskátli vendéglőnél és a Kemencés udvarban, a Malom Múzeumnál.
Medvehagymából készült finom ételek, egészséges életmód, szórakoztató programok,
7. Mecseki Medvehagyma Túra Pécsről Remeterétre április 14.
Indulás a budai vámnál lévő Tescótól 8 órakor. A köztes állomásokról a kirándulás során a Sós-hegyi kilátó, lapisi Honfoglalás emlékmű, lapisi Fakereszt, Tripammer-fa, Zsolnay forrás, Fehér-kúti kulcsosház kerül megtekintésre idegenvezetéssel. A kirándulás alatt mindenkinek lehetősége nyílik medvehagyma gyűjtésére.
11:00 és 12:00 között érkezés a Remeterétre                                      8.  Medvehagyma túra Feketehalmon április 14.  /megyei jogú város Erdélyben
Útvonal Feketehalom – Fekete-vár –Mag Ura

Források és képek: a rendezvények oldalairól.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.