Laskafesztivál és Tócsniparti Kazáron 2019. május 18.

A Kis Települések Nagyhírű Rendezvényei kategóriánkban kiemelt szerepet kapnak a Nógrádi Palócok híres Gasztronómiai és Népviseleti Fesztiváljai, hogy csak néhányat említsünk, a Vanyarci Haluska Fesztivál, a Szilaspagonyi Kőleves Fesztivál, a Mátraderecskei Párnafesztivál. Köztük a helye a Kazári Laskafesztivál és Tócsnipartinak is.

Laskafesztivál és Tócsniparti Kazáron 2019. május 18.

A két főszereprőről annyit, hogy mindkettő az egyszeri szegény népek gyorsan elkészíthEtő étele, mindkettő valamiféle KRUMPLILÁNGOS. De mÍg a tócsnit serpenyőben mint palacsintát zsiradék nélkül sütik, addig a lapcsánkát bő olajban, lángos gyanánt készítik.                A tócsni nyersen reszelt krumpliból készül, tojás, liszt, só, bors hozzáadásával. Ezt a tésztát kutyulják össze, lepénnyé alakítva sütjük olajban, ha kisült papÍrszalvétán csurgatjuk le az olajat. Az elkészült sülttésztát a cél szerint bármivel gazdagíthatjuk. A szegény parasztság ennek az egyszerű ételnek több száz helyen több száz névvel ruházott fel.

A Laska tulajdonképpen krumplis palacsintatészta, főtt krumpli az alapanyaga, nyomón átnyomva, liszttel megkeverve, tésztára nyújtva. Az eredeti recept szerint a következőképpen tálaljuk. Jóféle házi füstölt szalonnát apró kockákra vágunk, zsírját egy serpenyőben kisütjük. A laskát ezzel megkenjük, háromszögre hajtjuk.
 Újabban a laskát többféleképpen töltik: egy kevés olvasztott zsírral megkenjük, majd lekvárral töltjük. Kerülhet rá túró, tejföl és cukor, cukrozott mák vagy dió, vagy akár pirított káposzta is.

A fesztiválon készülnek és versengenek a “FAPADOS” és különleges krumplislángosok a győztesek dicsőségére, a kóstolók örömére.

A színpadon közben szórakoztató programok váltják egymást.
A fellépők: 11:30 Buch Viktor – betyár bemutató
14:00 Ákom-Bákom Bábcsoport
15:30 Crazy Little Queen Tribute Zenekar
16:30 Gergely Róbert
18:00 Honeybeast
20:30 ÉLŐ Boney M koncert (sound of Bonney M Sheyla Bonnick)

A Kazári lányok-asszonyok a fesztiválon a palóc népművészet remekeibe öltöznek, erről is keressünk egy-két mondatot:
A Palóc női népviseletről tudni kell, igen sok rétegből, rengeteg ruhadarabból, rengeteg színből áll, és szinte minden településé különbözik a másiktól. A Kazári női viselet kiemelkedik közülük, megkapta a Nógrádikum címet. Leírására egy teljes oldal sem elég, a legjobb személyesen megvizsgálni Kazáron.

Palóc Galéria

A falu a Palóc hagyományok őrzésében az Ófalu több “kontyos házát” múzeumnak, középületnek újította fel, ezzel rangos díjakat nyertek el, de ami a lényeg, élvezet egy séta és néprajzi, népművészeti. bányászati kiállítás megtekintése.

Gyuacimke Kiállítás

A felsoroltak csak egy részét említik Kazár Palóc értékeinek.

Kézművesház

Forrás: a fesztivál honlapja és a faluval foglalkozó honlapok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..