Helytörténeti pályázat középiskolások részére – Tisza, a folyó, amely összeköt bennünket.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Pályázati felhívása.

Helytörténeti pályázat középiskolások részére
A zentai Torténelmi Levéltâr és az Opusztaszeri Nemzeti Torténeti Emlékpark közös palyazatot hirdet kozépiskolas diakok részére Tisza, a folyó, amely összeköt bennünket címmel.
A pâlyâzatra bekuldott munkâk feladata, hogy minél jobban bemutassâk a 19. és a 20. szâzad forduldjan élo ember természetkozeli életmddjat, különös tekintettel az ártéri gazdâlkodâsra, a hagyomânyos halâszatra, a fakitermelésre és a hajóépítésre.
A pâlyâzat az Interreg-IPA CBC Magyarorszag—Szerbia Határon Atnyúló Együttműködési Program „Élő archívumok — Emlékezzünk a múltra a közös jövőért“ c. pâlyâzat (Rövidités: LIVES 2; Projektazonosfto: HUSRB/1903/33/0003) keretében valósul meg.
A projekt keretében egyebek mellett kiadásra kerul egy tanulmánykötet (magyar és szerb nyelven, angol rezumével), amely a 19. és a 20. szâzad fordulójan élő ember természetközeli, környezettudatos, racionalis, hosszú tâvon is fenntartható életmódját mutatja be. A kiadvány célja, hogy a lehető legközérthetőbb stilusban szolítsa meg az olvasokat, illetve, hogy megprobâlja bevezetni az érdeklődőket a közgyűjtemények izgalmas világâba.
A Tisza, a folyó, amely összeköt Bennünket című pâlyâzat célja a történeti, néprajzi, helytörténeti kutatâsok népszerűsítése és a diakok a taágyalt időszakkal kapcsolatos ismereteinek bővítése.
A téma irant érdeklődő diakok a hozzâtartozóiktól (szuloiktol, nagyszuleiktol, rokonaiktol) és ismeroseiktol gyujtott torténetek lejegyzett szovegével bârmilyen hosszd terjedelemben, valamint a hozza tartozo 2500—SOOO karakteres rövid osszefoglalójukkal palyâzhatnak. A zsűri kiemelten figyeli, hogy az összefoglaló műben felhasznâlasra kerultek-e közgyűjteményben (levéltar, muzeum) őrzött iratok, fényképek, targyak.
Kérjuk, hogy a pâlyamunkâkban a forras pontos megadasâval egyértelmuen jelezzék az idézetek, a felhasznâlt szakirodalom, a levéltâri iratok illetve muzeumi targyak pontos fellelhetoségét.
Az adatlaphoz csatolt nyilatkozat kitoltésével a versenyzok, illetve torvényes képviselojuk frasban nyilatkozzon arrol, hogy alkotasuk kozzétételét a zentai Torténelmi Levéltâr szamara teljes terjedelmében engedélyezik.

A jeligés pâlyaművek leadâsânak hatârideje: 2022. mârcius 15.

A pâlyaműveket — jeligével ellâtva és külön zârolt borítékban a kitöltött adatlapot az aIairt nyilatkozattal — a zentai Torténelmi Levéltâr cimére (24400 Zenta, Fo tér 1., Szerb Koztarsasag) vagy az Opusztaszeri Nemzeti Torténeti Emlékpark címére (6767 Opusztaszer, Szoborkert 68., Magyarorszâg) kell elkuldeni. A kozléssel is djazott pályaműveket elektronikus formaban az eredményhirdetés utan kell elkuldeni az alâbbi cfmre: zentarhiv@gmail.com.
A beérkezett palyaműveket szakértőkből álló zsűri bírálja el. A pályázaton
résztvevő diakok és felkészftő tanaraik oklevelet és konyvjutalmat kapnak.

3OGI NYILATKOZAT
Ez a dokumentum az Eurâpai Uniâ pénz0gyi tâmogatâsâval valâsult meg. A dokumentum tartalmâért teljes mértékL›en a zentai Târténelmi Levéltâr vâllaija a felelâsséget, és az semmilyen kâr0lmények kâzâtt nem tekinthetâ az Eurâpai Uniâ és / vagy az Irânyitâ Hatâsâg âllâsfoglalâsât t0krâzo tartalomnak.

TÖBB, MINT A BELFÖLDI RENDEZVÉNYEK, FESZTIVÁLOK, PROGRAMOK KEDVCSINÁLÓJA, NÉPSZERÜRŰSÍTŐJE! AZ ÚJ FŐOLDAL MEGJELENIK MINDEN HÓNAPBAN. TÁJÉKOZTAT, TANÍT, SZÓRAKOZTAT!