Gasztronómiai Rendezvénykörút 2018. március 23-25.

Az ablakon kinézve abban reménykedünk, hogy a Tavaszi Napfordulóval ténylegesen is megérkezik a tavasz ázó és didergő fejünkre, és a szabadtéri programokat igazi tavaszi napsütés doppingolja. Hiszen közeleg a kereszténység legnagyobb vallási ünnepe, a Húsvét. A tavaszi megújulás előtt egy héttel még érdemes lesz körülnézni a Húsvéti sonkák nyomában, egy kis gasztrokörút keretében az ünnepi enni-innivalók rendezvényei között.

Gasztronómiai Rendezvénykörút 2018. március 23-25.

1. Bábolnai Sonkafesztivál a Lovaspályán március 24-25.A sonkaünnepek közül a hosszú hétvégén a Gyulai Sonka és Sódarmustrát emeltük ki, egy héttel később Bábolnán lesz a nagy Sonkabemutató és Vásár. 24-én 9 órakor nyit a fesztivál és vásár sok sonkával, vásári forgataggal, zenés programokkal. A rendezvény házigazdája a Magyar Sonkalovagrend.
Vasárnap 8-kor folytatódik a vásár, majd következik a sonkák versenye.bírálata, majd eredményhirdetése. Kisérõ programokban néptáncosok, énekesek, operett, karibi zene követi egymást. Záróprogram a tombola sorsolás, ahol sonkák, itókák és értékes ajándékok a nyeremények.

2. Hagyományőrző disznóvágás a Várgesztesi Faluháznál március 24.     
A Gesztesi vár tövében megbújó üdülõfalu német neve, Gestitz a sváb disznótorost ígéri a vendégeknek.

3. V. Pincés Kemencés Böllérverseny Lukácsházán március 24.Reméljük, jó időpontra halasztották az Alpokalja tarka kis településének népszerű programját a Csömötei szõlõhegyen. a rendezvény célja a hagyományőrzés, ahol 16 település böllérei versengenek 16 röfi hurka-kolbásszá alakításában, mellettük 16 kemencében készülnek a finomságok nemcsak röfikékből. Egész nap kóstolási lehetőség, borvásár, fellépõk szórakoztató programjai, köztük Kaczor Feri. Az esti Böllérbál zárja a vidámságot.

4. IV. Vasvári Húsvéti Bárányfesztivál március 24.Vasvár hagyományos fesztiválján összegyűlnek a birkafőzés nagymesterei Túrkeve, Karcag, Győrvár, Vasvár fõzõcsapatai, erdélybõl a Ferenczy-féle bárányflekken Székelyföldrõl. Készül mindenféle bárányétek, mellettük helyt kapnak a juh és kecskesajtok, tejtermékek. A szakmai programok sokszínűségét mutatja, a báránymentes Hegyháti Borverseny Eredményhirdetése. Ami még várható Vasváron: kézműves vásár, tortaverseny, állatsimogató, gyerekprogramok, húsvéti ajándékok, herendi porcelánfestők, Dobronaki tojásfestő népi iparművészek bemutatkozása /Szlovénia/.

5. Kecskeméti Toros Pálinkafesztivál március 23-25.
Disznótor és házipálinka sokak véleménye szerint szorosan összefüggenek. Ezt bizonyítja, hogy a népszerû rendezvénysorozat Kecskemétre is beköltözött, elsõ, de nem utolsó alkalommal. A jó hangulathoz finom disznóságok, harapós pálinkák, neves fellépõk járulnak.

6. Alföldi Kolbász- és Hurkatöltő Fesztivál Martfűn a Sportcsarnok előtt március 24.
Egész napos verseny, sok fellépõvel, utcabállal zárva.

7. I. Vadfõzõ verseny Mátramindszenten a Művelődési Háznál és a Rendezvényparkban. /videkihalozat.eu/

8. Csallóközi disznótor- Kukkónia malacságok Dunaszerdahelyen .
Egész napos hagyományőrző program toros reggelivel, ebéddel, vacsorával. Hagyományos disznóvágás, kolbásztöltés, látványfőzés, zene és tánc a programokban.

9. I. Torta verseny és Muffin Fesztivál Tapolcán március 24.
Helyszín: Széchenyi István Baptista Középiskola. A verseny több kategóriában zajlik gyerekek, háziasszonyok, amatõr cukrászok között.
Versenyzõknek a belépés díjtalan, a kísérõknek és látogatóknak 500 Ft, mely egy 1 db sütijegyet tartalmaz.
Gyermekeknek 10 éves kor alatt ingyenes!

Forrásaink és illusztráló képek, plakátok a települések, rendezvények honlapjai.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.