Gasztronómiai Rendezvénykörút 2018. július 13-15.

Gasztronómiai Rendezvényköruttal már elég régóta nem népszerűsítettük a Magyar Gasztronómiát. Július közepéew viszont egy olyan fesztivál esik, ami ennek az egyik legnépszerűbb, leghasznosabb hírvivője. Igen, jól tippelt, aki kedvenc városunk legnagyobb hírű rendezvényére szavazott, ahol az ország legnagyobb, legszebb főterén bográcshadakban készül a Bajai Halászlé, gyufatésztával megbolondítva.

Gasztronómiai Rendezvénykörút 2018. július 13-15.

A felsorolt gasztrorendezvényeken kívül most van dandárja a nyári falu- és városnapoknak. Róluk itt mégsem esik szó, pedig 100 falunapból tuti, hogy legalább 80 nem létezhet hangulatos főzőverseny nélkül.

1. XXIII. Bajai Halfőző Fesztivál július 12-15.
Ez a fesztivál évről-évre növekszik, és így nő nemzetközi hírneve. Az egész Sugovica környék a fesztivál lázában él, a rendezvények betöltik a Szentháromság teret, a Petőfi-szigetet, és a belvárost. megbizonyosodhatunk arról az alapigazságról, hogy a legjobb halászlé a Bajai. Az immár hungarikum rangra emelkedett étek része az emberek mindennapjainak, konyhájának, vendéglátásának, de akár csak a családi együttléteknek is.
A hatalmas főzőverseny szórakoztató kisérőprogramjaiban közös főzés a Szentháromság téren vagy a Petőfi-szigeten, kézművesek kirakodóvására, néptáncosok, színházi előadások, koncertek várják a vendégeket. / forrás: fesztivál honlapja/

2. I. Tapolcai Big Green Egg Grill és Barbecue hétvége július 13-14.
A barbecue szakácsok bemutatói, versengése nem tartozik a Hungarikumok közé, mégis egy jó kezdeményezés Tapolca hagyományteremtő programja számára. Zseniális ízek, fantasztikus helyi italok, mini gasztro workshopok , füstös barbecue hangulat. A standokon főleg a Balaton-felvidék képviselői tüsténkednek, hozzájuk kapcsolódik a Balatongyöröki pálinkaház felnőtteknek való gyümölcsleveivel. /Forrás: a rendezvény Facebook oldala/

3. IV. Alsójánkahegyi Sör-Virsli és Hagymásbab Fesztivál Zalaegerszegen július 14. a Mindszenty József Ált. Iskola udvarán.
Nem véletlenül ismerős a hagymásbab, Bud Spencer és Terence Hill kedvenc étke a rendezvény vidám, játékos hangulatát igéri. Lesz virsli, hot-dog, hamburger, palacsinta, ’krumplishal’, hagymás bab, gyros, fagylalt, vattacukor, pattogatott kukorica, rodeo bika, lökd meg a kecskét, légvárak, elektromos kisautók, kézműves foglalkozások, arcfestés, vidám vetélkedők és egyéb nyalánkságok. 10 órakor jótékonysági főzőverseny kezdődik.
Záróprogram. 18:45 Forgács Gábor humor-paródia műsora
19:45 Roller zenekar (Vörös Pistiék)

4. Laskafesztivál Várvölgyben július 13-14.
A kis Zala megyei községet alig több, mint 1000 fő lakja, a Balaton-felvidéki borvidék cserszegi körzetének része. A másik ismeretlen ág a LASKA, ami nem gomba, hanem magyar pásztorétel, vékony tésztalap vagy széles metélt, levestől kezdve sok étel készülhet segítségével. Aki bővebb tájékoztatásra vágyik, vegye irányba Várvölgyet, ahol a hagyományos főzőversenyen ismeretséget köthet a laskakajákkal. Megválasztják a laskakirálynőt, zsűrizik az étkek ízét, állagát a tálalást és terítést nameg a versenyző fantáziáját. A plakáton láthatjuk, hogy neves sztárfellépők is érkeznek “laskázni” és szórakoztatni.

5. VI. Hajdú- Ízek Fesztiválja Hajdúszováton július 14.
A Diószegi Lajos Általános Iskola udvarán a a Négy Évszak Kulturális Egyesület által rendezett főzőversenyen ismerkedhetnek az ide érkezők a Hajdúság ízeivel. mellette sokszínű szórakoztató program sztárfellépőkkel. /Forrás: rendezvény Facebook oldala/

6. VI. Monoki Babfesztivál július 13-14.
A történelmi helyszínen a főzőversenyen egyedi babételek készülnek.
A szórakoztató programokban nem kisebb neveket találunk, mint az Edda Művek, Magna Cum Laude, Pál Dénes, Szandi és még sokan mások!

7. XIX. Mesztegnyői Rétesfesztivál és Falunap július 14-15.
A kis Somogyi község neve jól ismert a Kisvasútak barátai körében, és elmondhatják, hogy az évek során igencsak ismetté vált a rétesek szerelmeseinél. A részvevők a helyi háziasszonyok, a rétessütő kemencék, a jellegzetes somogyi ízvilág. Az érdeklődők láthatják a réteskészítés teljes folyamatát (látványnyújtás) a vállalkozó kedvűek ki is próbálhatják: dagasztás és nyújtás után pedig a kemencében sütött rétesek megvásárolhatóak!
15-én tartják a falunapot. Bográcsos főzőverseny, borverseny, testvér települési találkozó, kispályás focibajnokság, kulturális néprajzi bemutatók, kiállítások, ünnepi szentmise nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget a házigazdáknak és a vendégeknek.

8. II. Csepregi Palacsinta Fesztivál a Malomkertben július 14-15.
Az Irottkő Naturparkhoz tartozó Csepreg népszerű nyári programja. Finom ízek, hagyományos és extrém sütési módok, sok kóstolás várja a vendégeket. Délután szórakoztató programok fellépőkke, este Ocho Macho koncert, utána Unikm bál a program.

9. Derekegyházi Falunap és Palacsintafesztivál július 11-15.
Négy napig készülnek, sülnek a palacsinták, kóstolgatják a vendégek. Ahogy illik, vidám versenyekkel, fellépőkkel, sztárvendégekkel, különleges palacsintákkal, színpadi programokkal, sportversenyekkel várják a vendégeket. A Falunapon, vasárnap Derekegyházi pörkölt főző és pálinka verseny a programok között.  Közben megérkezett Derekegyházáról a fesztivál részletes anyaga, mindenképpen érdemes elolvasni saját oldalán  !!!! Itt

10. Palacsinta party  Poroszlón a Rendezvénytéren július 14.
A Tisza-tó partján is népszerű a palacsintázás. A sztárvendég Oláh Gergő.

Borszéki borvízforrás

11. I.Borszéki Bogrács Napok július 13-15.
Hargita megyei város Székelyföldön. A hagyományteremtő céllal szervezett gasztrofesztiválon Tatár, székely, lipovén étkek, román és magyar zene a program. A kulináris világok bemutatóján a kisebbségek bográcsos bemutatóit értjük elsősorban, másodsorban a bográcsos főzőverseny felhozatalát, amelyre bárki benevezhet, , és amelyet egy profi és amatőr szakácsokból álló csapat fog zsűrizni. Forrás: transindex.ro

Ahogy ígértük, igen tarka és étvágygerjesztő ez a hétvégi gasztrorendezvény kínálat.

 Forrás:  A fesztiválok, rendezvények, települések honlapjai.  A megjelentetni nem kívánt programokat, illusztráló képeket kérésre azonnal töröljük !

Adatkezelési Tájékoztató !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..