Gasztronómia, Zene és Sport Rendezvényei, Tájházak napja 2018. április 27-29. IV. rész

A Magyar Alföld paraszti hagyományainak őrzője az Ópusztaszeri Skanzen, a Hortobágy, a Sóstói Múzeumfalu és a sok korhűen rendbehozott és berendezett Tájház. Napjukon érdekes és tanulságos programokkal várják a vendégeket. Az egy héttel elcsúsztatott Szent György napi kihajtás és vásár sok programmal vár Hortobágyon. A Gasztronómia rendezvényei is sokfelé megtalálhatóak. A Május 1. előtti hétvége 130 rendezvényét 5 oldalra osztva adjuk át. Az elsőben Budapest és környékén, a másodikban a Balaton 3 megyéjében, a harmadikban a Dunántúl többi részében keresgéltünk rendezvényeket. Ráadásként körbeszaladtunk közel 50 majálison.

Gasztronómia, Zene és Sport Rendezvényei, Tájházak napja 2018. április 27-29. IV. rész: Alföld

Bács-Kiskun megyében:
76. Három Határ Teljesítménytúra a Kolon-tó körüli három település rendezi: Fülöpszállás, Soltszentimre és Izsák április 28. Találkozó: Izsák, Művelődési Ház.
78. III. Révbéri Pusztafutás amatőr távfutóverseny indul Solt-Felsőrévbérről április 29.
79. Izsáki Tészta Majális április 29.
80. Testvérvárosi Majális az Érsekkertben Kalocsán április 29-május 1.
81. Tájházak Napja a Petőfi Sándor Emlékmúzeumban Szalkszentmártonban április 28-29.

Csongrád megyében:
82. IV. Hód Futófesztivál indul Hódmezővásárhelyen április 28-29.
83. Szent György-napi Mulatság Hódmezővásárhelyen a megújult Népművészeti Házban a Tájházak Napja alkalmából április 28-29. Pásztoreszköz kiállítás és bemutató, kézműves vásár, fotópont, pásztorkutya bemutató, gyermek néptánc bemutató, kézműves foglalkozás, tárlatvezetés, népzene, táncház. Vasárnap biciklitúra a Népművészeti Háztól a Kopáncsi Tanyamúzeumhoz.
84. Tájházak Napja Szegeden a Napsugaras Tájházban április 28.
85. Tájházak Napja Makón a József Attila Múzeum Skanzenben kézműves foglalkozással, tárlatvezetéssel, sütemény sütéssel április 28.
86. V. Homokhát Félmaraton Bordányban április 28.
87.IV. Szent Márk napi határmenti búzaszentelés Bordányban a Hermina tanyán április 29.

Békés megyében:
88. Gyulai Pálinkafesztivál április 27-28-29-30.
89. XX. Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál április 27-28-29.90. V. Békéscsabai Vitézi Játékok a Gabonamúzeumban április 29-30.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében:
91. XXV. Globe Fesztivál Szolnokon az Agóra Kulturális Központban április 27-29.
92. Tájházak Napja Szolnokon a Tabáni Tájházban április 28. 14.00: Néptánc együttes előadása. A Jászsági népi hagyományok bemutatása. Gyerekcsoportok ünnepi előadása. A besenyszögi Vehiculum-Ház bemutatkozása.
93. Szezonnyitó autós motoros majális Kunmadarason . április 29-30 -május 1.

Hajdú-Bihar megyében:
94. Hajdúsági Ízek Fesztiválja Hajdúszoboszlón április 28-29-30.
95. Hungarospa Strandnyitó Hajdúszoboszlón április 28.
96. Tájházak Napja a Hajdúszoboszlói Gazdaházban április 28.
97. Szent György napi Kihajtási Ünnep és Kézműves Vásár – Világörökségünk, a Puszta Napja Hortobágyon április 28.
98. Tájházak Napja Nagyrábén a Mezőgazdasági Hagyományok Gyűjteményében április 29. – Minden ami Juh!- hasznosítási szokások és feldolgozási módok felelevenítése, bemutatása, termékek kóstoltatása: – gyapjú válogatás, gyapjú mosás, gyapjú fonal készítése rokkával – juhtej, gomolya kóstolás – báránysütés forgó nyárson.
99. Tájházak Napja Biharkeresztesen a Csicsóka Tájházban április 28. A Szent György napi nyitott kapus rendezvényben a termelői és a kézműves vásárra a határ túloldaláról is érkeznek. Zenés programok, őshonos állatsimogató, a névadó Csicsóka bemutatása.

100. VIII. Halételek Főzőversenye Leveleken április 28. /Szabolcs m./

Folytatások:
Gasztronómia, Zene és Sport Rendezvényei, Tájházak napja 2018. április 27-29. V. rész: Észak-Magyarország és a Határon túli Magyarság.
VI. rész: Majálisok Országszerte.

Forrásaink: beküldött rendezvények, és az internet aktuális adatai. Az internetes oldalakról gyűjtött, megjeleníteni nem kívánt rendezvényeket, illusztráló képeket kérésre azonnal töröljük, a téves információkat kijavítjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.