A Hortobágyi Nemzeti Park Programjai, E-bike és Gyalogtúrák 2021. június 11-16.

A Hortobágyi Nemzeti Park Programjai, E-bike és Gyalogtúrák 2021. június 11-16.

1. E-bike túra a Hortobágy Keleti-pusztáin június 11. 9 órától.
Útvonal: Hortobágy-Szálkahalom-Hortobágy
Túra hossza: 25-30 km – Túra nehézsége: Könnyű – Túra időtartama: Fél napos (kb. 4-5 óra)
Ár: 5800 Ft/főA túra során a Hortobágy keleti pusztáit látogatjuk meg. A Debrecen felől érkező utazók itt találkozhattak elsőként a puszta tágas levegőjű világával, ahol az évszaknak megfelelő madár- és növényvilág mellett lehetőség van megtekinteni egy hagyományos pusztai juhhodályt és az ősi háziállat fajtánkat, a csavart szarvú rackajuhot is. Megtekinthetünk egy több, mint százéves gémeskutat, továbbá megkóstolhatják egy mélyfúrású ártézi kút vizét is. Megpihenünk a százéves eperfa tövében, miközben Magyarország legnépesebb vetési varjú kolóniáját is megnézzük.
Jelentkezési űrlap itt: http://www.hnp.hu/hu/esemenyek/1163/e-bike-tura-a-hortobagy-keleti-pusztain

2. E-bike túra Hortobágy-Halastón június 12. 9 órától.
Útvonal: Hortobágy-Kungyörgy-Hortobágy-Halastó-Hortobágy
Túra hossza: 25 km – Túra nehézsége: Könnyű – Túra időtartama: Fél napos (kb. 4 óra)
Ár: 5800 Ft/fő
A túra a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjától indul, majd a faluban aszfaltozott, a vasúton túl pedig zúzott kővel borított útszakaszon jutunk el a kungyörgyi szarvasmarha telep mellett elhaladva a Hortobágyi-halastóig, ahol egy fahídon keresztül feljutunk a halastavi gátra. A központi gátra felérve északra tekerünk a bivalyokkal kezelt élőhelyrekonstrukciós területek mellett egészen az utolsó elágazásig. Útba ejtve két madármegfigyelő tornyot, majd a Kondás-tó madármegfigyelő házikóiból tekintjük meg a legnagyobb halastavat. Onnan ugyanazon az útvonalon kerékpározunk Hortobágy irányába.
Látnivalók: Hortobágy-folyó, a kungyörgyi legelő szürkermarha gulyák, a Hortobágy-halastavi bemutatóterület és tanösvény, a halastavak madárvilága, madármegfigyelő betekintők, Hortobágy-halastavi Kisvasút, Halászbárka látogatóközpont.
Jelentkezési űrlap itt: http://www.hnp.hu/hu/esemenyek/1164/e-bike-tura-hortobagy-halaston

3. Vezetett túra a tarpai Nagy-hegyen június 12. 10 órakor.
A tanösvény és a felhagyott kőbánya bejárása során megismertetjük a hegy és környezetének gazdag élővilágát, természeti és néprajzi értékeit. A belső-kárpáti vulkáni övezet részének tekinthető Nagy-hegy fejlődéséről, kőzeteiről, vulkáni működéséről is informálódhatnak a látogatók.
Találkozó: 09:45-től a Nagy-hegy lábánál (Koordináták: 48.128631, 22.543817)
Túra hossza, időtartama: 5,5 km, kb. 2-3 óra, szintemelkedés 50 m.
Részvételi díj: 500Ft/fő
A program időjárásfüggő! Előzetes bejelentkezés szükséges!
Telefon: 70/198-9731;
E-mail: szatmarbereg@hnp.hu

4. Nagy hőscincér fotóstúra és monitoring a Debreceni Nagyerdőn június 12. 19.45-21.30 óra között.
Az érdeklődők szakvezetéses túrán vehetnek részt, melynek célfaja az alkonyatkor és éjszaka aktív védett nagy hőscincér (Cerambyx cerdo).

Az alkonyati, erdei sétánk során felkeressük azokat az öreg fákat, amelyek alkalmas élőhelyet nyújtanak az olyan korhadó fában fejlődő, impozáns bogaraknak, mint a Natura 2000-es jelölő faj a Nagy Hőscincér vagy a szintén védett Orrszarvúbogár (Oryctes nasicornis).
http://www.hnp.hu/hu/esemenyek/1063/nagy-hoscincer-fotostura-es-monitoring-a-debreceni-nagyerdon

5. E-bike túra a Szatmárban – Kultúrtörténeti és természetismereti kalandozások június 13.
Egy olyan kultúrtörténeti és természetismereti útvonal a Szatmár szívében, mely során műemlékvédelmi oltalom alatt álló nemesi kúriák, ipartörténeti építmények és a hagyományos tájhasználat emlékét őrző fás legelők természeti értékeit, valamint helyi legendákat ismerhetnek meg a résztvevők.
Találkozó és kerékpárok kiosztása: 08:30-tól a Cégénydányádi Kende-kúria parkolójában
Indulás: 09:00
Túra hossza: kb. 65-70 km – Túra nehézsége: Közepes – Túra időtartama: Teljes napos (kb. 6-8 óra)
Ár: 8.500 Ft/főÚtvonal: Cégénydányád (Cégénydányádi-park Természetvédelmi Terület) – Fehérgyarmat – Penyige (Horgásztanya, Gőgő-Szenke-csatorna és a hozzá kapcsolódó kilenc kislány balladája és sírjuk a temetőben, Lekvárda – lekvár vásárlási lehetőség, Eret-hegyi fás legelő) – Kömörő (népi építészet, Kömörői-erdő, református templom) – Túristvándi (Vízimalom, Rókás-fáslegelő) – Szatmárcseke (csónakfejfás temető, Kölcsey síremlék és emlékszoba) – Nagyar (Petőfi-tölgyfa, Luby kúriák, rózsakert) – Kisar (Tisza folyó, dzsungelgyümölcsös, Túr-menti kilátó) – Fehérgyarmat – Cégénydányád.
Egyéb információ: Telefon: +36-70/198-9731
E-mail: szatmarbereg@hnp.hu
Jelentkezési űrlap itt: http://www.hnp.hu/hu/esemenyek/1168/e-bike-tura-a-szatmarban

6. Tisza-tavi fél napos e-bike túra június 16. Tiszafüred-Poroszló-Tiszafüred
Indulás Tiszafüredről a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tulajdonában lévő Kemény-kastély védett parkjából, ami közvetlenül az EuroVelo kerékpárút mellett található.
A 33-as főúttal párhuzamosan kerékpározunk Poroszlóra a Fűzfa kikötőbe, ahonnan csónakokkal jutunk el a Tisza-tó első tanösvényéhez a Tisza-tavi Vízi-sétányhoz, ahol testközelből egy 1,5 km hosszú pallóúton sétálva interaktív elemekkel, és különböző megfigyelő helyekről a különleges vízi-világgal ismerkedhetünk meg.A tanösvény látogatása után egy finom Tiszai halászlé vár minket a Fűzfa étteremben, majd visszaindulunk Tiszafüredre, ahol a Morotva kerékpáros pihenőparkon átkerekezve érkezünk meg a Kemény-kastélyhoz.
Túra hossza: 20 km – Túra nehézsége: Könnyű – Túra időtartama: Fél napos (kb.4 óra)
Ár: 7400 Ft/fő (14-18 év), 8000 Ft/fő (felnőtt)
Találkozó: 7.30, Kemény Kastély (Tiszafüred)
Jelentkezési űrlap itt: http://www.hnp.hu/hu/esemenyek/1171/tisza-tavi-fel-napos-e-bike-tura

Forrás a HNP honlapja

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .