A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Túrái 2020. október 24 és 28.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Túrái 2020. október 24 és 28.

1. Emléktúra Úrkúton ,, A Holnemvolt Bányászfalu” október 24. 10 órától.
Az Úrkúti-őskarszt birodalmával, geológiai és bányászati legendákkal ismerkedhet meg ezen a különleges túrán október 24-én (szombat). Jelentkezzen előző nap 16.00 óráig térítéses programra! Felnőtt 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő.
Bővebb leírást a terjedelme miatt itt találhattok:
https://www.bfnp.hu/hu/program/emlektura-urkuton-a-holnemvolt-banyaszfalu
Néhány érdekesség kedvcsinálóként:
“A rendhagyó geotúrának kettős küldetése van: a múlt mélységes kútjába pillanthatunk be két idősíkon is. A hely, ami befogad minket néhány órára, csak itt látható földtani és kultúrtörténeti kincsekkel kényeztet, és csak itt megélhető, egyedi hangulatot, mély és tartalmas útravalót ad nekünk.
A hússzínű sziklakúpok és a közöttük tátongó szakadékok „városában” megidézzük a jura időszaki óceán „mélységi mámorát”, amikor a hatalmasra nőtt, meleg vizet ontó mészkő „kémények” között „mangánevő” baktériumok tenyésztek, akiket a tenger alatti vulkánok felől érkező „ásványleves” tartott életben.
Karcsúbb geotúra-társaink egy kisebb hasadékbarlangba is bepréselhetik magukat a legmélyebb szakadék hűvösében. A kicsiknek pedig geomesével kedveskedünk.”
A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.
Jelentkezési határidő a túrát megelőző napon 16:00 óráig, e-mailben vagy telefonon. +36304910061
sardyjulia@bfnp.hu

2. Hévízi-tó TT túra október 28. 14 órától.
Találkozó helye: Hévíz, Festetics fürdőház; GPS: 46.785142 , 17.192788
A programon való részvétel térítésmentes.
Könnyű őszi sétára invitáljuk a a Hévízi-tó Természetvédelmi Területre október 28-ra (szerda). Térítésmentes túránkra nem szükséges előzetesen jelentkezni.
A Hévízi-forrástó vize, mintegy 20-22 ezer éve tört fel mai helyén, a Balaton kialakulásával egy időben. Az előtörő meleg víz először a Balatonba ömlött. Klímaváltozások hatására a Balaton vízszintje lesüllyedt. Az egykori tómederben az ott élő buja növényzet elhalt részeiből tőzegláp keletkezett. A közel 250 m átmérőjű forrástó világviszonylatban is egyedülálló védendő természeti érték. A túra célja a védett terület élővilágának bemutatása. A túrát a nemzeti park igazgatóság természetvédelmi őre vezeti.
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, távcső.
Információ: Búzás Előd
+36308876795; buzaselod@gmail.com

Felhívjuk figyelmüket, hogy a túrákon mindenki a saját felelősségére vesz részt!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .