A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Programjai a Magyar Nemzeti Parkok Hetében 2020. szeptember 14-20.

Örömmel osztjuk meg Minden Kedves Olvasónkkal a BfNP a Magyar Nemzeti Parkok Hetére összeállított programjait. A Nemzeti Park 6 korábbi tájvédelmi körzetet foglal magában: a Kis-Balatont, a Keszthelyi-hegységet, a Tapolcai-medencét, a Káli-medencét, a Pécselyi-medencét és a Tihanyi-félszigetet, vagyis a Balaton északi részétől a Kisbalatonig.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Programjai a Magyar Nemzeti Parkok Hetében 2020. szeptember 14-20.

1. Geotúra a Somló vulkánparadicsomában
Fedezze fel velünk a Somló tanúhegy kultúrtörténeti és természeti értékeit szeptember 14-én (hétfő) térítésmentes túránkon és jelentkezzen előző nap 16 óráig!Ez a Kisalföld síkjából szigetként kiemelkedő szépséges vulkánunk méltán viselhetné a Tapolcai-medence tanúhegyeinek külhonba szakadt diaszpórája nevet. A Badacsony vagy a Szent György-hegy ikertestvére is lehetne, csak éppen nem a Balaton vize, hanem szalmasárga gabonatáblák hullámzanak a lábánál.
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló.
Javasolt: fényképezőgép, távcső.
Maximum létszám 45 fő.
Információ: Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető;
Tel:+36 30 491 0061 Email: sardyjulia@bfnp.hu

2. Barangolás a Belső-tó partján Tihanyban
Ismerje meg az Európa Diplomás Tihanyi-félszigetet a Magyar Nemzeti Parkok Hete alkalmából vezetett túránkon! A szeptember 15-i (kedd) programra jelentkezés szükséges a túrát megelőző nap 16 óráig.A félsziget középső részén, a Belső-tó – Hármas-hegy – Aranyház – Belső-tó útvonalon az érdeklődők a tó partján megfigyelhetik a szürkemarha gulyát és a közöttük futkosó ürgéket. Hallhatnak az ürge természetvédelemben betöltött szerepéről. A tó déli részén, a gejzírmezőn megmászhatnak egy-két forráskúpot megismerve annak kialakulását. A túra során lehetőség nyílik a kihelyezett mesterséges madárodúk őszi lakóinak megfigyelésére is. A túrát a BfNPI környezeti nevelője vezeti.
Felhívjuk figyelmüket, hogy a túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt! Nehézségi fok: könnyű-közepes
Információ: Vers Réka oktatási munkatárs Tel:+36 30 382 7243 Email: versreka@bfnp.hu

3.  A Levendula Ház Látogatóközpont kedvezményes látogatása Tihanyban szeptember 16.
Látogassa meg a Levendula Ház Látogatóközpontot a Belső-tó partján szeptember 16-án (szerda) a Magyar Nemzeti Parkok Hete alkalmából kedvezményes belépőjeggyel!A felnőtt látogatók kedvezményes jegy váltásával tekinthetik meg ezen a napon a bemutatóhelyet. Előzetes bejelentkezés nem szükséges.
Tihanyban, a Belső-tó keleti felén várja látogatóit a Levendula Ház Látogatóközpont. Az interaktív kiállítás a félsziget múltjáról és jelenéről, mozi terem a “Levendula az élet illata” című 28 perces gyönyörű filmmel, a levendula bolt és teázó, a kert kellemes 2 órás időtöltést kínál. A kiállítás feldolgozásához totót kapnak az érdeklődők, amelyet kitöltés után a recepción értékelnek.
Információ: Levendula Ház Látogatóközpont Tel: +36 87 538 033
E-mail: levendulahaz@gmail.com

4. Vizsgálódás vízben, kertben! Csopakon
Földtörténet, mintakert, körülöttünk élő állatok és növények, patakjaink tisztasága – mindez egy interaktív tanösvénybe sűrítve Csopakon. Jelentkezzen előző nap 14 óráig a szeptember 17-i (csütörtök) térítésmentes sétára és játékos foglalkozásra!A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket Csopakra, egy kellemes sétára, játékos foglalkozásra a Pele-körútra.
Az ösvény jelképe a kertjeinket és padlásainkat is jól ismerő nagy pele. Interaktív, játékos séta elsősorban a környezetünkben észlelhető, nyomot hagyó állatvilág bemutatására törekszik. Az ösvény bemutatja patakjaink tisztaságának, szennyezettségének indikátorait, harmincféle fás szárú és lágyszárú növényt, valamint bepillantást enged a Balaton-felvidék elmúlt fél milliárd évének földtörténeti eseményeibe is. Mintakertben az évszaknak megfelelő zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények is helyet kaptak.
Maximális létszám 15 fő.
Szükséges felszerelés: Időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli.
Felhívjuk figyelmüket, hogy a programon mindenki saját felelősségére vesz részt!
Információ és jelentkezés: Somlai Szilárd Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság oktatási munkatárs Tel:+36 30 491 0104 / Email: somlaiszilard@bfnp.hu

5. Tüzes-vizes geotúra Kapolcs felett
Kedveli a változatosságot? Vulkánok, löszfalak, erdők, források várják, ha eljön szeptember 18-i (péntek) térítésmentes túrára Kapolcs környékére. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Parkok Hetén megrendezésre kerülő gyalogtúrára. Ezt az izgalmas, tűzön-vízen átvezető térítésmentes geotúrát a változatosságot kedvelőknek ajánljuk!
Bizonyára sokan jártak már vulkánok tetején, függőleges löszfalak tövében, sűrű erdők rejtekében megbújó források birodalmában. De mindezeket ilyen elbűvölő együttélésben, egymás közvetlen szomszédságában néhány órán belül nem sok túraútvonalon tapasztalhatjuk meg! Élményről-élményre, kőzetről-kőzetre, világról-világra lépünk át ezen az élő és földtani természeti kincseket páratlan gyorsváltásban felvonultató geotúrán.
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló. Javasolt: fényképezőgép, távcső.
A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon 16:00 óráig, e-mailben vagy telefonon.
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető;
Tel: +36304910061 / Email: sardyjulia@bfnp.hu
A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

6. Bütykölde a Tihany-i Levendula Házban (Három vagy több gyermekkel érkezők számára térítésmentes!)
Szeptember 19-én (szombat) a Látogatóközpontba megváltott belépőjeggyel térítésmentes kézműves-foglalkozáson vehetnek részt! A Magyar Nemzeti Parkok Hete keretében meghirdetésre kerülő programra előzetes jelentkezés nem szükséges.
Zsákmese című matricás foglalkoztató füzet segítségével nyomhatározó készül a nap során. Vágunk, lyukasztunk, ragasztunk és már el is készül a kirándulások alkalmával használható NYOMOZÓ! A foglalkoztató füzet és a határozó elvihető.
A Levendula Ház kiállítására belépőjegyet váltó látogatók részére a program szintén ingyenes. Tihanyban, a Belső-tó keleti felén várja látogatóit a Levendula Ház Látogatóközpont. Az interaktív kiállítás a félsziget múltjáról és jelenéről, mozi terem a “Levendula az élet illata című 28 perces gyönyörű filmmel, a levendula bolt és teázó, a kert kellemes 2 órás időtöltést kínál.
Információ: Vers Réka Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság oktatási munkatárs
Tel:+36 30 382 7243 / Email: versreka@bfnp.hu

7. Szent György-hegy – Haláp,,duplavulkános” bazalttúra borkóstolóval – Geológiai-kultúrtörténeti vulkánexpedícióra várjuk szeptember 20.
Jelentkezzen előző nap 16 óráig térítéses túránkra!
Szüretre időzített geotúráinkon élvezetes formában fedezhetjük fel a hajdan tüzes lávát ontó, mára tüzes borokat termő szőlőhegyekké szelídült vulkánjaink legszebb gyöngyszemeit. Ez alkalommal a Szent György-hegy és a Haláp tetejéről gyönyörködhetünk a megindítóan szép panorámában, útközben változatosabbnál változatosabb vulkáni formákkal kerülhetünk kézzel fogható közelségbe.
Íme négy ok, amiért kihagyhatatlan ez a geotúra:
1. Egy programon két vulkán tetejéről is megcsodálhatjuk a Tapolcai-medence lélegzetelállító, vulkáni tanúhegyektől hemzsegő látványát!
2. Egy programon két vulkán csodálatos, egymástól teljesen különböző formakincsében is gyönyörködhetünk: a Szent György-hegyen a térség talán legszebben kifejlődött bazaltorgonáinak oszlopcsarnoka áll őrt közvetlenül az ösvény mellett, és két ritkaságszámba menő, bazaltban kialakult barlangüreget is felkeresünk.
3. Ezúttal nem kell felkapaszkodnunk a tetejére, kultúrtörténeti körsétánkon Meglátogatjuk az oroszlánfejet ábrázoló domborművéről elnevezett forrást, valamint a hegy két kiemelt műemléket: a Tarányi-présházat és a Lengyel-kápolnát. A félősebbek borzonghatnak az elhagyatott, kísértetjárta hírben álló Ify – kápolnánál.4. Aki nem fárad el a Szent György-hegyi „geo/kultúrtörténeti” körúton, az néhány perces autózás után velünk tarthat második vulkánexpedíciónkra: A Haláp lebilincselő látványt nyújtó körvonalát csodálva mozgásba lendítjük a lávatesteket, és megmozdítjuk a negyedik dimenziót: magát az Időt, melynek szárnyán visszarepülhetünk egy 3–4 millió évvel ezelőtti forró és mozgalmas világba! Egyúttal életszerű képet alkothatunk a Balaton-felvidéki vulkánosságról.
Zalahalápra visszasétálva sorba járjuk a falu gazdag történelmi múltjának kedves emlékeit és a közelmúltban született látnivalóit, melyekből csak úgy árad a kő szeretete. Közben izgalmas és megdöbbentő részleteket tudhatunk meg a falu múltját meghatározó bányászatról és szőlőművelésről. A túra végén lehetőség lesz a hegy levét megkóstolni.
Részvételi díj: 850 Ft/felnőtt, 400 Ft/gyermek (3-14 éves)
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló.
Javasolt: fényképezőgép, távcső.
Nehézségi fok: könnyű / közepes / nehéz
A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető;
Tel: +36 30 491 0061 / Email: sardyjulia@bfnp.hu
A programváltoztatás jogát fenntartjuk. A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Parkok Hetén megrendezésre kerülő programokra.

Bővebb információ: www.bfnp.hu

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .