A Balaton-felvidéki Nemzeti Park két érdekes programjára hívjuk fel a figyelmeteket 2021. október 16-17.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park két érdekes programjára hívjuk fel a figyelmeteket 2021. október 16-17.

1. 30 éve védett a Magas-bakonyi TK alkalmából rendezett túra október 16. 10 óra.
Helyszín: Bakonybél és Huszárokelőpuszta között
Ár: Térítésmentes
Találkozó helye: Odvaskői parkoló, Bakonybél és Huszárokelőpuszta között GPS: 47.283421, 17.710631
Időtartam: 4 óra Táv: 7 km
A Táj Nemzetközi Napjához csatlakozva hirdetik meg a térítésmentes túrát a 30 éve megalakult Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzetben. Jelentkezés szükséges.
A Dunántúli-középhegység egy jellegzetes, bükkös erdőkkel borított tájegysége 1991-ben került védelem alá. A természetvédelmi oltalmat a terület viszonylagos érintetlensége, kiterjedésének 84%-át borító erdeinek szinte teljes mértékű eredetisége is indokolta. A tájvédelmi körzet nemcsak nagy kiterjedésű, biológiailag rendkívül sokszínű erdeinek, patakvölgyeinek háborítatlansága miatt fontos számunkra, hanem a terület geológiai értékekben való gazdagsága is figyelemre méltó. Mintegy 30 barlangja közül legjelentősebbek a dolomitos és dachsteini mészköves területbe mélyedő Odvaskő, mely a Gerence-völgy mellékágában található. A területet jól ismerő természetvédelmi őr által vezetett túra a Boroszlán tanösvényre felfűzött természeti értéket mutatja be érintve a neves Odvaskői barlangot.
Előzetes jelentkezés szükséges a program vezetőjénél:
Zábrák Károly természetvédelmi őr, Kelet-Veszprém Tájegység – Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
+36 30 491 0075, zabrakkaroly@bfnp.hu

2. Őszi színes-köves tájséta Balatonfüredről október 17. 9 óra
Ár: Felnőtt: 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő
Találkozó helye: Balatonfüred, Vásártér, Malom-köz 1. GPS: 46.963064, 17.875663
Találkozó ideje: 2021 október 17. Vasárnap 9.00 óra
Időtartam: 6-7 óra Táv: 8-10 km
Őszi geotúránk valódi feltöltődést tartogat minden természetjárónak. A szüreti hangulatot árasztó szőlőhegyek oldalában, az eldugott szurdokvölgyek mélyén, a Balaton roppant víztükrére nyíló kilátópontok magasában megtapasztalhatjuk az egyetemes érzést, ami ilyenkor mindent átjár a csendesedő természetben a pirosló cserszömörcétől a lombjukat halkan hullató erdőkig. Ezen a hegyen-völgyön kanyargó, gyönyörű útvonalon magunk is részt vehetünk a természet álomra készülődésének misztériumában.
Az egyik Füred környéki történelmi pince bejáratánál vesszük az első lendületet, ami alkalmat ad arra, hogy dicsérjük a Balatoni Riviéra kiváló szőlőnevelő adottságait és visszaidézzük a szőlő és a bor köré szerveződött gazdag kultúrtörténeti örökségét.
Folytatás: https://www.bfnp.hu/hu/program/oszi-szines-koves-tajseta-balatonfuredrol-2021-10-17

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .