Korea Nap a Millenárison – A dél-koreai kultúra, ami mindannyiunk szívét rabul ejtette 2022. május 21-én 11 órakor.

Egyedi Rendezvényről sajtóértesítés érkezett hozzánk, szeretnénk felhívni rá a figyelmeteket, érdemes mindazoknak előjegyzésbe venni, akit érdekel a távoli, magas kultúrájú, egyedi művészettel, gasztronómiával rendelkező Koreai Köztársaság értékeinek bemutatása.

Korea Nap a Millenárison – A dél-koreai kultúra, ami mindannyiunk szívét rabul ejtette 2022. május 21-én 11 órakor.

A budapesti Koreai Kulturális Központ nevében szeretettel meghívlak az alapításának 10. évfordulója alkalmából tartott Korea Napra.
Helyszín: Millenáris G épület | 1024 Budapest, Kis Rókus utca 16-20. (Fény utca felőli bejárat)
Kimchi, taekwondo, BB krém, Palota ékköve, K-pop, Squid Game. Ismerősen hangzanak? Nincs olyan, aki ne hallott volna már, sőt, ne rajongana a felsoroltak valamelyikéért. A közös bennük, hogy mind Dél-Koreából származnak, ahol egyszerre tisztelik a hagyományos értékeket, és hódítják meg a világot újításaikkal. Nem csoda, hogy ez a távoli, titokzatosnak tűnő ázsiai ország belopta magát a magyar szívekbe is sokszínű és izgalmas kulturális értékeivel. A két nemzet érzelem világában sok a közös vonás, a legerősebb kapocs pedig egymás kultúrájának elismerése.
Magyarországon található Európa legnagyobb koreai kulturális intézete. De vajon honnan ered ez a kölcsönös érdeklődés a 8000 kilométeres távolság ellenére?Nem is gondolnánk, hogy mennyire hasonló a két nemzet történelmi háttere, ami hatással van érzelmi világunkra, gondolkodásmódunkra. Ez pedig erősíti a kölcsönös érdeklődést egymás kultúrája iránt. Erre pedig számtalan példát találni a rég- és közelmúltban is.
Izgalmas gasztronómia:
Nehéz megmondani, mi volt az első, amiért beleszerettünk Dél-Koreába. Talán a kimchi, a legismertebb koreai étel, egy fermentált savanyúság. Nem véletlen, hogy meghódította az egész világot, hiszen egyszerre fűszeres, csípős és édes, így minden fogáshoz kiválóan passzol, sőt még a világ 5 legegészségesebb étele közé is sorolják. A benne található magas tejsav tartalom gátolja a rákos sejtek terjedését, hatékony az elhízás ellen, lassítja a bőr öregedését és erősíti az immunrendszert.
De érdemes a kimchin túlra is tekinteni, hogy mi is a koreai gasztronómia esszenciája. A hansik, azaz a tradicionális koreai konyha több ezer éves múltra visszatekintő kulináris művészet, ami az ember és a természet közötti harmóniára helyezi a hangsúlyt. A hansik a főzés során a hegyekből és a folyókból eredő természetes hozzávalókat használ. Ételei lassan és hosszú ideig készülnek, mert a koreaiak azt a filozófiát vallják, hogy csak az az étel lesz finom, amit odaadással készítenek, ahogy az édesanyák is teszik. A koreai konyha 5 fő színből áll: égszínkék, vörös, sárga, fekete és fehér. 5 ízből: csípős, savanyú, sós, keserű, édes, melyek egyensúlya és harmóniája jellemzi. Május 21-én, a Korea Napon több étterem is lehetőséget kínál majd a Millenáris Parkban, hogy kipróbálják a látogatók a koreai fogásokat.

K-pop: zene, tánc, közösség:
A koreai pop, röviden K-pop globális elterjedése csak az utóbbi 10 évben vált hangsúlyossá. Magyarországra is a 2010-es évek elején tört be. Ekkor már itthon is sokan figyelemmel kísérték különböző videómegosztó oldalakon a koreai zenei világot. A hazai fiatalok nem csak hallgatták a K-pop-ot, hanem közösségeket hoztak létre, melynek témája vagy egy koreai csapat, vagy egy koreai sorozat (K-dráma), illetve film volt.
A K-pop legnagyobb áttörését világszerte 2012-ben a PSY által kiadott Gangnam Style hozta meg, ezt követően pedig megnyíltak a nyugati színpadok, talkshow-k, koncerthelyszínek a további K-pop generációknak is.
Taekwondo: Nem csupán küzdősport
Sokan keresik azt a sportágat, ami a test karbantartása mellett a lélek harmóniájával is foglalkozik. Rugás = “tae”, kéztechnikák = “kwon”, művészet = “do”, azaz taekwondo. Nem egyszerűen ütések és rúgások sorozatából álló küzdősport, hanem ennél sokkal több. A taekwondo egy életforma, mely célja, hogy gyakorlása révén harmonikusan fejlődjön a szellem, a lélek és a test.

Nem véletlen, hogy ez a több mint 2000 éves múltra visszatekintő sportág napjainkra az egyik legismertebb és legnépszerűbb modern, amatőr, olimpiai küzdősporttá fejlődött, és amely őrzi a harcművészetek legnemesebb hagyományait, a harci tudományok szellemét, és gondoskodik ezek életben tartásáról. Május 21-én a Millenárison 11 órakor egyenesen Dél-Koreából érkezik a világhírű Mirme Taekwondo csapata a nagyszínpadra, hogy bemutassák dinamikus és látványos show-jukat”

Részletes program: A Koreai Kulturális Központ bemutatja: Korea Nap | május 21. | Facebook. https://www.facebook.com/events/1839541426252023/?active_tab=discussion

Jó szórakozást kívánunk minden résztvevőnek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .